Свят

Донорската конференция в Париж събра помощ от над 1 млрд. евро за Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

 Близо 70 държави обещаха на донорска конференция в Париж над един милиард евро безвъзмездна помощ за украинските домакинства. Това ще им помогне да преживеят зимата след руските атаки срещу цивилната инфраструктура. Преди това украинският президент Володимир Зеленски каза на съюзниците на Украйна, че се нуждае от спешна енергийна помощ за зимата на стойност най-малко 800 милиона евро.

„Това са нови ангажименти, а не заеми, благодарение на конференцията в знак на солидарност с украинския народ“, съобщи френският президент Еманюел Макрон. Тя ще бъде в 5 ключови сектора, които бяха определени от президента - енергетиката, транспорта, селското стопанство, водоснабдяването и здравеопазването, транспорт, както и храни.

Помощта ще бъде предоставена през следващите дни и през зимните месеци, което ще помогне за укрепване на устойчивостта на гражданската инфраструктура

Подкрепата за възобновяването на енергийните доставки в страната възлиза на 415 милиона. Украйна ще получи и генератори, трансформатори, строителни материали и пожарни автомобили.
Освен това Франция обеща да предостави на украинците медицински материали, училищни автобуси и да съдейства при операции за разминиране. Това е знак, че Украйна не е сама, каза Макрон.

Споразуменията, които бяха подписани, са много конкретна илюстрация за голямата помощ. Те са на стойност около 100 млн. евро и осигуряват влакови релси, мостове, семена. Има и споразумение за устойчиви градове, за общо сътрудничество в областта на цифровите технологии чрез създаването на украински фонд за стартиращи предприятия и споразумение с "Училище 42". И това са само няколко примера сред много други.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Ще стартира и нова платформа за координиране на гражданската помощ за Украйна. Тя ще дава възможност на донорите да виждат нуждите на Украйна и обещанията на други държави.
Новият така наречен "Парижки механизъм" ще бъде платформа в реално време, управлявана от Европейската комисия. За нас в Украйна това е много силен сигнал. "Това показва, че целият цивилизован свят подкрепя Украйна", заяви украинският министър-председател Денис Шмигал.
Конференцията допълни усилията за указване на дългосрочна подкрепа на Украйна, на която ЕС пък обеща заеми в размер 18 милиарда евро.

Президентът на Франция Еманюел Макрон подчерта решимостта да международната общност да подкрепя Киев. Във форума участват около 70 страни, международни организации, както и ЕС. Присъствие дори държави като Бахрейн, Камбоджа, Катар, Индия, Индонезия и Турция.

Макрон обяви, че е постигнато споразумение за премахване на тежките оръжия от Запорожката атомна електроцентрала, като в момента се водят разговори относно конкретните условия. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа в началото на войната беше обявена от руския президент за част от Руската федерация.