Общество

Кралят на Швеция даде прием за всички носители на Нобелова награда

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В Стокхолм се проведе грандиозният банкет в чест на Нобеловите лауреати за 2022 година с близо 1500 гости.

С официални гости – членовете на шведското кралство семейство, присъстващите слушаха речите на победителите, сред които шведският генетик Сванте Паало, носител на наградата за физиология или медицина, френската писателка Ани Ерно, лауреат на наградата за литература.

 

Никога не съм си представял, че ще стоя тук. Израснах недалеч от тук, в Булгар Мослем, предградие на Стокхолм, където никой не очакваше от теб да отидеш в университет. Но майка ми, Корин Павел, дошла в Швеция като бежанка през 1944 г, имаше други идеи. Тя преподаваше химия и ми предаде интереса към науката. Тя подкрепи моя нездрав интерес към археологията и египтологията. И аз се впуснах в тайни проекти, в които се опитвах да извлека ДНК от древни египетски мумии наред с по-официални проекти по имунология.

Сванте Паабо, лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина

Това, че се намирам тук 65 години след Камю, ме кара да изпитвам дълбоко чувство на удивление и благодарност. Удивление от големината, които представляват един житейски път и трудното и самотно преследване на писането. Благодарност, че се присъединявам към Камю и към онези писатели, живи или мъртви, на които се възхищавам. Бих искала да ви благодаря и от името на онези, които не са тук, мъжете и жените, които може би са намерили в моите книги причина да живеят и да се борят, да се чувстват още по-горди. Като възнаграждавате работата ми, вие ме принуждавате да изисквам допълнителна акуратност в търсенето на споделима реалност и истина.

Ани Ерно, лауреат на Нобелова награда за литература

Кратко представяне на всяка награда бе последвано от церемония, на която шведският крал Карл XVI Густав връчи наградите на победителите на фона на фанфари и музика от Кралския филхармоничен оркестър.