Свят

Нобел за мир: Беларусин, руска и украинска правозащитни организации са лауреатите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Беларуски аквитист, който е в затвора, руската правозащитна организацияМемориал“ и Украинският център за граждански свободи бяха отличени с Нобелова награда за мир за 2022 г. Норвежкият Нобелов комитет аргументира решението си с „приноса на лауреатите за критикуването на властта и защитата на основните права на гражданите в техните страни“. Нобеловите награди за мир с парично изражение от 900 000 долара ще бъдат връчени в Осло на 10 декември.

Нобеловата награда за мир за тази година беше присъдена на беларуския правозащитник Алес Беляцки, руската неправителствена организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи. Франс прес отбелязва, че наградата има голямо символично значение в контекста на продължаващата война в Украйна.

 

Лaуреатите на наградата за мир представляват гражданските общества в своите страни. В продължение на много години те насърчават правото да се критикува властта и защитават основните права на гражданите. Те положиха изключителни усилия да документират военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреба с власт. Заедно те демонстрират важността на гражданското общество за мира и демокрацията.

Берит Райс-Андерсен – председател на Норвежкия Нобелов комитет

Алес Беляцки е сред основателите на групата за човешки права "Вясна" и в момента е задържан от беларуските власти. От юли миналата година той е в затвора по обвинения за укриване на данъци. Правозащитници обаче твърдят, че обвиненията са политически мотивирани и го наричат „затворник на съвестта“.

„Мемориал“, руската правозащитна група, която се появи като обнадеждаващ символ по време на хаотичния преход на Русия към демокрация в началото на 90-те години, беше разпусната в края на миналата година. Описват я като “съвестта на Русия, забранена от Путин“.

"Мемориал", определи отличието като признание за правозащитната ѝ дейност, както и за усилията на нейните руски представители, които продължават да са подложени на "неописуеми атаки и репресии".

Центърът за граждански свободи на Украйна бе основан през 2007 г по време на смутен период в страната. Сега той е водещ в документирането на доказателства за предполагаеми военни престъпления, докато руската инвазия в Украйна продължава да се ожесточава.

Представителят на Центъра за граждански свободи Володимир Яворски изрази изненада, че украинската правозащитна организация е сред тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир. Той каза, че отличието е важно за правозащитниците, тъй като "в продължение на много години ние работехме в една страна, която беше невидима".