Euronews Сега

Зеленски отново призова за трибунал за престъпленията на Русия

От Ирина Иванова Ирина Иванова Журналист

В Киев по време на международен форум за човешките права украинският президент Володимир Зеленски отново призова за създаването на специален трибунал, който да разследва престъпленията на Русия срещу страната му.

 

Работейки за привличането на Руската федерация под справедлива отговорност за агресията, за военните престъпления, за действията на нейната геноцидна политика, създаваме механизми за прилагане на нормите на международното право, които действително ще послужат за предотвратяване на международните престъпления и за установяване на справедливост десетилетия след края на тази война.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски добави, че повече от 60% от всички руски ракети са били насочени срещу цивилни обекти.

От столицата на Киргизстан руският президент Владимир Путин заяви, че всяка страна, която се осмели да нападне Русия с ядрено оръжие ще бъде “заличена от лицето на Земята”. 

Наскоро наложеният таван на цената на петрола коментира така. 

 

Ние просто няма да продаваме на държави, които вземат такива решения. Ще обмислим - може би дори евентуална... Не казвам, че това е решение - но ще обмислим, ако е необходимо, за евентуално намаляване на производството. 

Владимир Путин, президент на Русия

Путин загатна, че Москва е готова на преговори с Киев, в неопределено бъдеще време. 

Междувременно Испания, Франция и Португалия се споразумяха за изграждането на подводен тръбопровод за пренос на зелен водород като алтернатива на газовите доставки. По план проектът на стойност 2,5 милиарда евро трябва да бъде завършен до 2030 г.