Свят

САЩ очакват скорошно приемане на Швеция и Финландия в НАТО

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Администрацията на Съединените щати е уверена, че официалното приемане на Швеция и Финландия в НАТО скоро ще бъде завършено, въпреки съпротивата от страна на Турция, заяви държавният секретар Антъни Блинкен на съвместна пресконференция след разговори с финландскя и шведскя колеги в Държавния департамент. Според него и двете страни вече на практика са интегрирани във функционирането на алианса. Държавният секретар смята, че процесът на присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО "тече с рекордни темпове".

Когато става въпрос за присъединяване на нови членове, в случая Финландия и Швеция, процесът никога не се е движил по-бързо. Всички 30 съюзници подписаха протокола за присъединяване, 28 от 30-те, разбира се, ги ратифицираха. Работим за допълнителни ратификации от Турция и Унгария. Убеден съм, че скоро ще можем да наречем и двете страни официално наши съюзници.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Анкара иска от двете страни да възпрепятстват предполагаеми терористични дейности на тяхна територия и да вдигнат, онова, което тя определя, като оръжейно ембарго за Турия. Въпреки че конкретно ембарго няма, двете страни не са продали никакво оръжие на Турция, откакто през 2019 . тя започна военна операция срещу кюрдски милиции в Северна Сирия. Швеция неотдавна каза, че е готова да доставя оръжия на Турция.

По време на срещата в Букурещ получихме съобщение от Унгария, че са готови да ратифицират в началото на февруари. И, разбира се, ние се надяваме, че това ще бъде графикът, по който и двете ни страни ще могат да влязат като пълноправни членове на НАТО.

Пека Хаависто, министър на външните работи на Финландия

"Отговаряме на опасенията, изразени от Турция, в рамките тристранния меморандум, подписан на срещата на върха в Мадрид. Правим го стъпка по стъпка. Но също така трябва да се разбере, че изпълнението на един меморандум трябва да се осъществи в рамките на конституцията, която имаме в Швеция. Турското правителство го знае. Но в тези граници всичко ще бъде изпълнено. Това е записано в меморандума и от трите страни", заяви пък министър на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом.

Швеция и Финландия се отказаха от дългогодишната си политика на военно необвързване и подадоха молба за членство в НАТО, след като руските сили нахлуха в Украйна през февруари, на фона на опасенията, че Москва може да се насочи към тях като следваща цел.

Въпреки това Турция, член на НАТО, задържа техните кандидатури за присъединяване към алианса, обвинявайки двете скандинавски държави, че пренебрегват заплахите за Турция от страна на кюрдски бойци и други групи, които тя смята за терористични. Тя настоява двете страни да се справят с тези групировки.

Парламентите на Турция и Унгария все още не са ратифицирали кандидатурите си. Останалите 28 държави от НАТО вече са го направили.