Свят

Срещата на НАТО в Букурещ приключи с няколко ключови решения

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Срещата на върха на НАТО в Румъния завърши с нови ангажименти за по-нататъшна подкрепа за Украйна, която е подложена на непрестанни въздушни атаки от страна на Русия. Външните министри на алианса се споразумяха да дадат приоритет на укрепването на противовъздушната отбрана и електрическата инфраструктура на страната.

Генералният секретар на Алианса заяви, че членството на Украйна остава дългосрочна цел, но сега фокусът е върху това да й се помогне да оцелее като държава.

По време на срещата съюзниците ясно заявиха, че са готови да поддържат подкрепата с модерно военно оборудване, с боеприпаси, с гориво, с всички онези неща, от които украинците се нуждаят, за да се защитават. Това е спешната, непосредствената и най-важна задача за съюзниците.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, заяви, че Русия се надява да подкопае волята на Запада да продължи да подкрепя Украйна, но беше категоричен, че това няма да се случи.

През цялата зима и толкова дълго, колкото е необходимо, за да успее Украйна, ние ще поддържаме и засилваме нашата сигурност, хуманитарната и икономическата подкрепа за Украйна. Съюзниците и партньорите от НАТО са предоставили на Украйна оръжия на стойност 40 млрд. долара. Още повече са на път.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Представителят на Украйна приветства обещанието за повече помощ. Но заяви, че войските се нуждаят от най-модерните системи за противовъздушна отбрана на Запада.

Посланието е просто дайте "Пейтриът" възможно най-скоро, защото това е системата, от която Украйна се нуждае, за да защити цивилното си население и критичната инфраструктура. Това не е нападателно оръжие.

Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна

На срещата на върха беше разгледана и молбата на Швеция и Финландия за присъединяване към Северноатлантическия алианс. Турция заяви, че е постигнат напредък, но добави, че двете страни трябва да направят повече, за да разсеят опасенията ѝ за сигурността.