Европа

Столтенберг очаква НАТО да увеличи доставките на оръжия за Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, очаква съюзниците да увеличат доставките на оръжия в момент, в който от Киев се опасяват от още масирани руски нападения. Това обяви самият той от Букурещ, където външните министри на НАТО обсъждат продължаването на подкрепата за Украйна.

Болезнено е да гледаме разрушението, което въздушните атаки на Русия причиняват на украинците, на украинските градове и критичната инфраструктура. Затова се очаква тук, в Букурещ, посланието на съюзниците да бъде, че трябва да направим повече както за да помогнем на Украйна да поправи щетите, включително по електрическата и газовата мрежа, така и за да отговорим на атаките, като предоставим повече системи за противовъздушна отбрана.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Столтенберг заяви, че руският президент се проваля в Украйна на фона на успехите на Киев на бойното поле. Освен това обвини Владимир Путин, че опитва да използва зимата като оръжие във войната.

Разширяването на Алианса е друга водеща тема, която ще бъде обсъждана в присъствието на Швеция и Финландия. Двете страни очакват пълноправно членство в НАТО, но единствените държави, които все още не са го одобрили, са Турция и Унгария. 

От думите на генералния секретар стана ясно, че съюзниците ще опитат да извлекат поуките от газовата зависимост от Русия, за да се предпазят от подобен сценарий с друга световна сила - Китай.

Зависими сме от Китай за ключови компоненти и материали, включително някои редки минерали, както и по отношение на много други вериги на доставки. Ще продължим да търгуваме и да се ангажираме икономически с Китай, но трябва да сме наясно със зависимостите, да намалим нашата уязвимост и да управляваме рисковете.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Преди началото на срещата Столтенберг участва в годишния форум на Институа "Аспен", където обяви, че Черно море е от стратегическо значение за България, Румъния и Турция, но и за НАТО. Той уточни, че през последните години Алиансът е засилил присъствието си в региона.

В разговорите в Букурещ участват и външните министри на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова, както и украинският Дмитро Кулеба. В интервю за Politico той заяви, че страните от НАТО трябва да увеличат производството на оръжия - от една страна, за да са готови да реагират в случай на опасност, а от друга - защото някои от партньорите не искат да доставят на Киев оръжията, с които разполагат.

По-рано Кулеба и украинският президент Володимир Зеленски посрещнаха в Киев делегации от 7 европейски държави начело с техните външни министри. Оттам, преди да се отправят към Букурещ, топ дипломатите обещаха подкрепа за Украйна в най-студените месеци на фона на продължаващата инвазия.