Европа

Столтенберг очаква НАТО да увеличи доставките на оръжия за Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, очаква съюзниците да увеличат доставките на оръжия в момент, в който от Киев се опасяват от още масирани руски нападения. Това обяви самият той от Букурещ, където външните министри на НАТО обсъждат продължаването на подкрепата за Украйна.

Болезнено е да гледаме разрушението, което въздушните атаки на Русия причиняват на украинците, на украинските градове и критичната инфраструктура. Затова се очаква тук, в Букурещ, посланието на съюзниците да бъде, че трябва да направим повече както за да помогнем на Украйна да поправи щетите, включително по електрическата и газовата мрежа, така и за да отговорим на атаките, като предоставим повече системи за противовъздушна отбрана.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Столтенберг заяви, че руският президент се проваля в Украйна на фона на успехите на Киев на бойното поле. Освен това обвини Владимир Путин, че опитва да използва зимата като оръжие във войната.

Разширяването на Алианса е друга водеща тема, която ще бъде обсъждана в присъствието на Швеция и Финландия. Двете страни очакват пълноправно членство в НАТО, но единствените държави, които все още не са го одобрили, са Турция и Унгария. 

От думите на генералния секретар стана ясно, че съюзниците ще опитат да извлекат поуките от газовата зависимост от Русия, за да се предпазят от подобен сценарий с друга световна сила - Китай.

Зависими сме от Китай за ключови компоненти и материали, включително някои редки минерали, както и по отношение на много други вериги на доставки. Ще продължим да търгуваме и да се ангажираме икономически с Китай, но трябва да сме наясно със зависимостите, да намалим нашата уязвимост и да управляваме рисковете.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Преди началото на срещата Столтенберг участва в годишния форум на Институа "Аспен", където обяви, че Черно море е от стратегическо значение за България, Румъния и Турция, но и за НАТО. Той уточни, че през последните години Алиансът е засилил присъствието си в региона.

В разговорите в Букурещ участват и външните министри на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова, както и украинският Дмитро Кулеба. В интервю за Politico той заяви, че страните от НАТО трябва да увеличат производството на оръжия - от една страна, за да са готови да реагират в случай на опасност, а от друга - защото някои от партньорите не искат да доставят на Киев оръжията, с които разполагат.

По-рано Кулеба и украинският президент Володимир Зеленски посрещнаха в Киев делегации от 7 европейски държави начело с техните външни министри. Оттам, преди да се отправят към Букурещ, топ дипломатите обещаха подкрепа за Украйна в най-студените месеци на фона на продължаващата инвазия.