Свят

НАТО ще помага и на други страни, подложени на натиск от Русия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Страните от НАТО обещаха да помогнат на Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина, които са подложени на натиск от страна на Русия. Съюзниците от Алианса изразиха в Букурещ твърда решимост за предоставяне на максимална помощ на Украйна.

Срещата в Букурещ на външните министри на страните членки на НАТО завърши с някои важни заключения, обявени от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и американския държавен секретар Антъни Блинкен.

 

Първо съюзниците ще повишат помощта за Украйна в 2 насоки – хуманитарна и военна. Ще бъдем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, без значение от цената, подчерта американският дипломат номер едно. От своя страна Йенс Столтенберг заяви, че вратата на НАТО остава отворена за Украйна. Тя е суверенна държава. На Киев официално беше обещана още военна помощ, включително в противовъздушни системи за отбрана. Друга важна тема е на срещата тук в Букурещ, първата на НАТО в Румъния, беше Китай и заплахите, които азиатските държави представлявата за западните съюзници. Пекин създава проблеми със сигурността с техните амбиции и ние ще направим всичко необходимо, за да ги предовратим, подчерта американския държавен секретар Антъни Блинкен. Американските официални представители заявиха още, че НАТО не гледа на Китай като на противник. Двамата обърнаха внимание, че трябва да се намали зависимостта на Западните страни от Китай, правейки паралел с Европейската зависимост от руския газ и петрол.

Кристиан Читре, Евронюз Румъния