Европа

Битката на фронта при Бахмут се ожесточава

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинските войници на фронтовата линия в Бахмут издържат на лют студ. Свикнали са с постоянните бомбардировки от руските сили.

Някои бойци са принудени да разтопят лед, за да си направят чай, след като водата в пластмасовите им бутилки е замръзнала. Твърдят, че са решени да издържат, дори когато температурите паднат доста под нулата през януари и февруари.

"Ние сме на наша земя и трябва да я браним. Трудно е, но е необходимо", споделя Серхий, войник от 24-та бригада Крал Данило .

След като украинските сили поеха контрола над Херсон, най-големия град, окупиран от Русия от началото на войната, нито една от страните не е постигнала значим напредък на бойното поле.

"Ще хвърлят в боя още пушечно месо и ние ще го унищожим. Ще се скрием, след това ще се появим и ще ги унищожим. Те нямат шанс", категоричен е Макс, който пък е командир на 24-та бригада Крал Данило.

Но украински официални представители заявиха, че Киев планира да продължи контраофанзивата през зимата, когато замръзналата земя е благоприятна за придвижване на тежка военна техника.

През последните седмици една от горещите точки на фронта беше настъплението на руснаците към град Бахмут в Донецка област. Украинските войски, разположени там, усилено копаят окопи, за да засилят отбранителните линии.