Икономика

Трайчо Трайков: Държавата може да наложи контрол върху „Лукойл Нефтохим“, ако иска

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Държавата може да наложи контрол на „Лукойл Нефтохим“, ако иска. Освен като притежател на „златна акция“ в рафинерията, в момента има законодателна инициатива, която мина през две комисии и ще улесни и трасира пътя, по който това да стане. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

„А дали има смисъл? В случая идеята е по-скоро, ако се стигне дотам, собственикът на рафинерията да каже, или да прецени, или да реши по най-различни причини, че иска да спре производството в България. Тогава, от гледна точка на защита на националната сигурност и на местния пазар, държавата да може да се намеси“, допълни той.

 

От известно време се дебатира дали държавата, ако поеме такъв оперативен контрол, не би могла да влияе и върху цените на горивата – което беше основната част от дебата досега. Сега вече има нов момент, той е свързан със заплахите - ако не стане това, това и това, ние ще спрем производството. Затова е този законопроект.

Но ценовото предимство от евтиния руски нефт по никакъв начин не стига до българските потребители, категоричен е Трайков.

„В момента от производството на горива се правят огромни печалби, но те не остават в рафинерията, която е българското дружество. А остават, чрез трансферно ценообразуване, в швейцарската компания „Литаско“, която купува евтин нефт, дава за преработка в „Нефтохим“, плаща някаква такса за преработката и след това продава скъпо готовите продукти – пак в България и в чужбина“, поясни бившият министър.

Цялото интервю вижте във видеото.