Euronews Primetime

Енергиен експерт: Преместването на дейността на „Лукойл“ няма да се отрази на цените

От Марина Матева Марина Матева Водещ

"По принцип това няма да се отрази на цените на горивата, защото чрез тези средства ще се извършва подпомагането – тези пари, които бъдат иззети, със сигурност ще бъдат използвани за социални нужди. Но няма да става през колонката, както е в настоящия момент." Това предположи Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация по повод преместването на дейността на „Лукойл“ у нас и как това би се отразило на цените на горивата.

„От друга страна, както рафинерията, така и останалите компании на пазара, гарантират, че нашите цени са най-ниските в ЕС – както производствени, така и цените с данъци и такси“, допълни той.

Експертът смята, че сключеното споразумение между правителството и „Лукойл Нефтохим“ има безспорно своите положителни страни.

 

От една страна, в българската хазна ще влязат едни средства, които ще могат да бъдат използвани както правителството прецени. А от друга страна, се гарантира, че най-голямата рафинерия на Балканите ще продължи да функционира, което е добре както за страната, така и за целия регион. Защото горивата от „Лукойл“ се използват и от други страни в региона.

„Ако разликата между сорта „Уралс“ и сорта „Брент“ се задържи – а такива са прогнозите на всички анализатори, ще можем да разчитаме на 100 милиона лева в бюджета и 700 милиона лева за следващата година“, смята той.

„Това е единствения възможен начин постъпления от този вид дейност да влязат в бюджета. Това показа и регламентът на ЕК, който реши да има свръхпечалби върху печалбите на рафинериите“, посочи Бенчев.

Цялото интервю вижте във видеото.