Euronews Primetime

Проф. Йоаким Каламарис: Всяка фирма трябва да се отчита на държавния бюджет

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Това е резултат от една-две години насам предприети мерки за нормализиране на ситуацията относно бюджета. Нормално е тези приходи да влизат. Няма амнистия за нито една фирма, която да не се отчита на държавния бюджет.“ Така проф. Йоаким Каламарис, икономист и университетски преподавател, коментира за Euronews Bulgaria новината, че „Лукойл Нефтохим“ вече ще внася данъци в българския бюджет.

Според мен това е само началото. Би трябвало и би било добре и по-малки фирми, които реализират търговия в България с горива, и с акцизи съответно, по същия начин да се случат нещата“, убеден е икономистът.

Мисля, че има достатъчно „гнили ябълки“, които трябва да имат смелостта – и предишното и настоящото, и бъдещото правителство, да вземе мерки за подобряване на тези процеси“, смята той.

 

Явно има и фирми, които не плащат данъци нито в България, нито в чужбина. Фокусирам към тях.

Проф. Каламарис говори и за възможни антиинфлационни мерки.

Аз не знам кои са антиинфлационните мерки до момента, за да мога да споделя нещо, което да надгражда настоящите. Според мен, за съжаление, има какво да се желае като сериозни мерки срещу инфлацията. Например, много пъти съм казвал, че ставката на ДДС трябва да се махне от поне 150 до 200 позиции в хранителната верига“, сподели той.

Цялото интервю вижте във видеото.