Икономика

Експерт: Забраната за износ на „Лукойл“ трябва да намали цените

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Нямаме право да препродаваме в страни от ЕС продукти, произведени в „Лукойл Нефохим“ от руски петрол. Идеята да получим тази отстъпка беше да успеем да покрием собствените си нужди, а не да бъдем задна вратичка, през която руския петрол да влиза индиректно на европейския пазар.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Констанца Рангелова, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Ембаргото е за всякакъв вид на внос на руски петрол. Дали ще бъде по тръбен път или по морски няма никакво значение. Идеята е, че България е единствената държава, която има достъп по морски път, за разлика от другите държави от Централна и Източна Европа, които имат тръба за руския петрол. Това означава, че лесно можем да си доставим друг вид петрол и въпреки това получаваме тази отстъпка.

 

Изнасянето на преработени продукти ще бъде нарушение на така договорената ни отстъпка от ембаргото. Със сигурност ще има някакви негативни последствия за нас.

Приказките за увеличение на цените са просто смешни, защото всеки, който има минимални икономически познания или логика, знае, че когато пазарът се напълни с много продукти от нещо, цената обикновено тръгва надолу, а не нагоре.

Не е вярно, че рафинерията ще трябва да намали капацитета си, защото имаме пример от пандемията когато търсенето беше занижено и много от рафинериите бяха принудени да занижат производството си. Въпреки това нито една от тях не е затворила завинаги.

 

Тоест ние сме в една ситуация, в която ни заплашват, че нещо ще се случи с идеята да получат някакви дивиденти от това. В случая на „Лукойл“ – те искат да продължат да изнасят, защото ако нямат право да изнасят означава, че тук ще имат по-ниска цена, защото ще има много голямо предлагане и няма да могат да правят повече приходи, които да изнасят към Русия.

Елементарната икономика е когато предлагането се увеличи, цената да спадне.

Историята с данъците е много интересна. „Лукойл“ много дълго време не плащаше никакви данъци. Моментът, в който започнаха да плащат данъци беше около 2020 г., когато смениха бизнесмодела си. Те дълги години работеха уж на загуба и когато започнаха да работят на ишлеме, започнаха да получават фиксирана сума, която им позволява да работят на някакъв макар и минимален приход. И на този приход да плащат някакъв данък. Сега те казват, че ще се върнат на стария модел и ще плащаме данъци. Обаче така се връщаме на старата система, при която чрез трансферно ценообразуване от единия джоб се слага една цена, поле друга, прехвърлят се неща и накрая се оказва, че рафинерията е на загуба. Всички тези обещания, че ще се плащат големи данъци догодина са с някакви условия, които ще бъдат използвани, за да се оправдае това догодина, когато рафинерията каже: „Съжаляваме, но ние сме на загуба“.

Единственият вариант да получаваме данъци е да поставим рафинерията под контрол, така че да може да се види това трансферно ценообразуване да бъде спряно. В момента й се позволява да прави счетоводни фокуси, при които да излиза на загуба. Държавата със своята златна акция може да упражни малко по-строг контрол над начина, по който рафинерията се управлява. Независимо кое правителство е на власт, то до голяма степен обслужва интересите на тази рафинерия.

По отношение на обсъждания таван на цената на газа за ЕС, Рангелова смята, че правим една административна акробатика, която няма да доведе до никакъв ефект.

Вижте цялото интервю във видеото.