Политика

Радев на среща с "Лукойл": Цените на горивата са в основата на инфлацията

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев провежда среща с представители на ръководството на  „Лукойл“. Предстои да бъдат обсъдени възможностите за ограничаване на инфлацията и за развитието на предвидима икономическа среда в страната.

„Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпване на всички стоки и услуги и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само са потребителите, но и за производителя“, заяви държавният глава при откриването на срещата, предаде БТА.

По думите на президента „Лукойл“ е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, също и основен производител на горива, притежаващ преобладаващ дял от пазара.

От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и на инфлационните процеси, което определя стратегическото значение на компанията за българската икономика, особено по време на криза.

Румен Радев, президент на Република България

Държавният глава увери, че назначеното от него служебно правителство търси ефективни решения за борба с инфлацията и за развитие на стабилна и предвидима икономическа среда в страната. 

Вадим Воробьов, президент на ПАО „Лукойл“, посочи, че през последните дни членове на българското правителство и мениджъри от компанията са провели срещи, на които са набелязани конкретни мерки.

„Договорихме се и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки в един по-кратък период от време, за да поддържаме икономиката.

Вадим Воробьов, президент на ПАО „Лукойл“

„Ние също така имаме разбиране за това как ще продължат нещата, но смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите от момента, в който ембаргото встъпи в сила“, отбеляза още Воробьов.

На срещата присъства още Христо Алексиев, служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията, ръководещ новосъздадения междуведомствен кризисен щаб за енергетиката.