Добро Утро, Европа

Италия пое временно контрола над рафинерия на "Лукойл"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

За да гарантира доставките на горива след влизане в сила на европейското ембарго върху вноса на руски суров петрол от 5 декември, Италия пое временно управлението на рафинерията на "Лукойл" на остров Сицилия.

Оцеляването на завода е заложено на карта, тъй като той бе принуден да се снабдява със суров петрол изцяло от Русия. Опасявайки се от санкции, европейските банки престанаха да финансират рафинерията и да й предоставят гаранциите, необходими за вноса на петрол от други страни.

Правителството в Рим не успя да издейства допълнително изключение от санкциите на ЕС за рафинерията в Приоло, Сицилия, която осигурява работа на около 7000 души. Тя има капацитет за преработка на 10 милиона тона суров петрол годишно.

"20% от италианския петрол минава през рафинерията на "Лукойл". Това е газът, който слагаме в колите си. Петролът, който отива в двата най-важни разпределителни центъра в Сицилия, идва от тази рафинерия. Една пета от петрола в Италия идва от тази рафинерия. Руските кораби ще спрат на 5 декември заради влизане в сила на ембаргото върху руския петрол. Надяваме се сегашното правителство да намери решение за избягване на тази катастрофа", заяви говорителят на синдиката на работниците в рафинерията Лучано Спатаро.

Поставянето на дружеството под държавен надзор дава възможност да се търсят потенциални купувачи, без непременно да се изключва вариантът за национализация, смята областният управител на Сицилия Ренато Скифани.

През септември Германия пое контрола върху обектите на руската петролна група "Роснефт", която управляваше множество рафинерии.

Американският инвестиционен фонд "Кросбридж енърджи партнърс" преговаря по споразумение с "Лукойл" за купуване на рафинерията, чиято стойност се оценява на 1-1.5 млрд. евро, съобщи в. "Файненшъл таймс".

България и Хърватия са единствените страни от ЕС, които успяха да договорят изключения за вноса на руски петрол по море. Българската рафинерия на “Лукойл“ получи право да работи с руски петрол до края на 2024 г.