Европа

Темата „Шенген“: Перспективата за България и Румъния

От Euronews България Euronews България

Колегите от Euronews Romania с прогноза за резултатите от утрешната среща. Засега е ясно, че Австрия е против присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, докато Нидерландия е само против членство на България към този момент. 

Срещата на посланиците на страните-членки на Съюза в Европейския съвет продължава. Едно нещо обаче е сигурно на този етап. По последни данни въпросът по разширяването на Шенген ще се обсъжда утре на сесията по вътрешните работи и правосъдие.

Румънското правителство настоява темата да бъде вкарана в дневния ред. Австрия изглежда, че няма да подкрепи присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство. Австрия би могла да поиска и отлагане на разглеждането на този въпрос.

Разбира се, остава да разберем и дали ще има евентуално разделяне на кандидатурите на двете страни. Това обаче би било трудно да се случи, тъй като вътрешният съвет на Румъния и България не е устроен по шенгенските критерии. В този смисъл това решение на този етап не може да бъде взето. Утре е големият ден за България и Румъния и бъдещето им в Шенгенското пространство.