Общество

Доц. Пламен Ралчев: Членството в Шенген е въпрос на доверие

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

За 5 години ние не сме се променили чак толкова много, че дадем основание на Нидерландия и конкретно на министър-председателя на Нидерландия да изрази различна позиция.

Това коментира в студиото на PrimeTime ръководителят на катедра „Международни отношения“ в УНСС доц. Пламен Ралчев.

Това е едно затворено пространство, в което всички си имат доверие. Представете си да раздадете ключ от вашия дом на всички съседи в блока и да очаквате, че вашите материални интереси няма да са накърнени, че нищо лошо няма да ви се случи и сигурността ви ще бъде гарантирана. Говорим за доверие.

Според доц. Ралчев европейските лидери трябва да се съобразяват с определени обществени баланси в своите страни, като в Нидерландия и Австрия има напрежение относно мигрантите и това как се охраняват външните граници на ЕС.

Всичко това създава една среда на недоверие към нас“, допълни доцентът.

Един нидерландски или австрийски полицай трябва да има същото доверие в българския полицай, каквото имат в своя австрийски или нидерландски колега.

Доц. Ралчев е категоричен, че Шенген е пространство на доверие. По думите му специализирани операции срещу трафика на наркотици, като тази обявена днес (с името „Бяло“), трябва да стане рутинна практика на българската държава, а не да се случват от време на време.

Въпреки, че техническите изисквания са покрити, според доц. Ралчев ефективността и доверието са всъщност онези невидими критерии, по които оценяват готовността на България да се присъедини към Шенген.

„И в Австрия, и в Нидерландия има крайнодесни партии и такива настроения в обществото срещу мигранти, бежанци, което създава притеснения за политическите фактори, които управляват“, коментира още анализаторът, но допълни, че това не е главната причина за блокадата на България.

„Ние не сме си свършили работата – това е водещ фактор“, посочи доц. Ралчев.

По неговите думи светът няма да има нищо общо, с това което е бил досега. И трябва да бъдат намерени съвършено нови баланси и договорки между центровете на сила.

„ООН трябва да спре да съществува или трябва да бъде „ъпгрейдната“ в нещо съвършено различно като глобална организация, просто защото тя отразява една реалност отпреди повече от 70 години. Фактът че Съветът за сигурност е една абсолютно импотентна институция в момента на фона на войната, която се развива в Украйна, показва, че просто няма смисъл (от нейното съществуване – бел. ред.)“, отбеляза доц. Ралчев.

Целия разговор вижте във видеото.