Общество

Журналист от разследването с простреляния сириец: Куршумът е парализирал части от тялото му

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Кадрите, на които се вижда как търсещият убежище сириец е улучен с бойни патрони на българо-турската граница, бяха част от разследване на няколко европейски медии, ръководено от Lighthouse Reports. Един от създателите на организацията разказва, че са локализирали точно къде е бил изстрелян куршумът, уцелил 19-годишния мъж.

Когато е прострелян, куршумът е минал през ръката му и е влязъл в гърдите му. Забил се е на сантиметри от сърцето му. Той оцеля, но ще бъде парализиран до края на живота си. Няма да може да използва ръцете си нормално.

Клаас ван Дайкен, разследващ журналист, съосновател на Lighthouse Reports

„В точния момент, в който е простреляно момчето, е трудно и невъзможно да се види кой е извършителят. Така че, обърнахме се към експерт по криминалистика, който изслуша звука и обясни, че може да измери растоянието до човека, изстрелял куршума. Изстрелът е дошъл от посоката, в която е заснет клипът, което е точно към границата“, допълва ван Дайкен.

Във видео, публикувано от Associated Press, и други хора разказват за насилие на българо-турската граница.

Веднъж полицията ни хвана. Хванаха ни и започнаха да ни удрят. Българската полиция. Набиха ни. И пуснаха кучетата. Видяхте как изглежда главата ми.

бежанец

За Euronews Bulgaria служебният министър на вътрешните работи, Иван Демерджиев, коментира, че има категорично заключение, че изстрелът срещу сирийския гражданин не е произведен от българската страна на границата.

Нашите гранични полицаи към този момент са били снаряжени единствено с пистолети. Самият факт, че се говори, че в далечината има джип на гранична полиция - за всеки е ясно, че изстрел от пистолет не може да порази човек на такова голямо разстояние и да му причини нараняване, каквото има тук.

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи

Според вицепрезидента Илияна Йотова целта на журналистическия филм е била да покаже, че България не е готова за влизане в Шенгенското пространство.

Много бих искала да видя и друг филм, за това как се стреля по български граничари и че има жертви на нашата граница, за което сякаш Европа остана глуха! И в името на паметта на тези момчета би трябвало да сме по-прозрачни, по-категорични и по-справедливи - говоря от европейска гледна точка.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България

От Европейската комисия на свой ред призоваха страната ни да проведе пълно разследване по случая с простреляния сириец.