Общество

Демерджиев за простреляния сириец: Двустранна комисия излезе със заключение, че не е стреляно от българска страна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„За този инцидент ни информира турската страна на 3-и октомври. Сега сме 6-и декември. Това не е някакво журналистическо разследване на никоя медия, защото двустранна българо-турска комисия проверяваше този инцидент, считано от 3-и октомври. Тя подробно е изследвала всички обстоятелства. Има категорично заключение, че този изстрел не е произведен от българската страна на границата.“ Така вътрешният министър Иван Демерджиев коментира специално за Euronews Bulgaria граничния инцидент с прострелян сирийски мигрант.

Турските власти са особено внимателни към такива инциденти, така че нямат никакъв повод да прикриват истината“, допълни той.

 

Нашите гранични полицаи към този момент бяха снаряжени единствено с пистолети. Самият факт, че в далечината се говори, че има джип на „Гранична полиция“, за всеки е ясно, че изстрел от пистолет не може да порази човек на такова голямо разстояние и да му причини нараняване, каквото има тук. Отделно от това, пистолетът на нашите гранични полицаи има стоп патрони, с които те първоначално оперират. Имат резервни пълнители с бойни патрони, но честно да ви кажа, не съм срещал случай, в който да бъдат използвани.

Що се отнася до казуса „Шенген“, вътрешният министър изрази мнение, че „не може вътрешните проблеми на Австрия и Нидерландия да стават причина за подобен род поведение срещу България“.

 

За мен позицията на Нидерландия е ясна. По-скоро Нидерландия и Австрия се опиват да преодолеят свои вътрешни проблеми чрез позицията, която заемат по отношение на България. Но ясно трябва да се отбележи, че това не е европейската позиция. И ние за пръв път имаме изключително силна подкрепа в лицето на Комисията и чешкото председателство.

Продължаваме усилията да постигнем някакво разбирателство, увери той. Целта е да се намери компромисно решение, което да е приемливо за Австрия и Нидерландия. Както и да бъдат убедени, че след като 25 държави членки заемат обратната позиция, не може две държави да спрат други три по пътя им към Шенген, убеден е Демерджиев.

Цялото интервю вижте във видеото.