Европа

Еврокомисията поиска България да разследва граничен инцидент с прострелян сириец

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

ЕС призова България да разследва твърденията, че през октомври гранична охрана е застреляла мигрант. Eвропейската комисия очаква българските власти да проведат пълно разследване на случая с простреляния сириец на границата с Турция, заяви говорителката Анита Хипер.

 

Очакваме националните власти да разследват всички твърдения бързо и ефективно. Ние приемаме сериозно всички съобщения за инциденти на европейските граници. Насилието и отнемането на човешки живот е неприемливо. Не е работа на европейската гранична служба Фронтекс да разследва подобни твърдения. Въпросът е в ръцете на националните власти.

Анита Хипер, говорител на ЕК

България отхвърли обвиненията, че нейни гранични служители са застреляли сирийски бежанец през октомври.

Кадрите, на които се вижда как търсещият убежище е улучен с бойни патрони на 3 октомври, бяха част от съвместно разследване на няколко европейски медии, ръководено от "Лайтхаус рипортс".

Във видеото, записано от турската страна на границата, млад мъж пада на земята, след като куршум преминава през ръката му и се забива в гърдите му. След инцидента той е претърпял няколко операции, а според лекарските прогнози едната му ръка ще остане парализиранa.

Анита Хипер уточни, че граничната полиция Фронтекс не може да се намеси в разследването, тъй като то е от компетентността на националните власти.