Политика

Напомняме в Скопие: Историческите комплекси не трябва да определят бъдещето ни

От Euronews България Euronews България
Milkov Skopie Mvnr Снимка: МВнР

Очевидно е, че имаме неизживени исторически комплекси, неизживени исторически проблеми, които се проектират в настоящето и е важно да не ги оставяме да определят нашето бъдеще. Най-важното е да поддържаме контакт, за да можем да реагираме при всеки случай.

Това заяви министърът на външните работи Николай Милков в рамките на работно посещение в Скопие, където заедно със своя колега от Република Северна Македония Буяр Османи, откри бизнес форум под наслов „Един милиард и по-нататък“.

„Имаме случаи на общи положителни реакции, в които информираме другото министерство, за да отстраним тези негативни тенденции, и наблюдаваме тези ситуации, както в България, така и в Северна Македония. Това, с което съм напълно съгласен, е, че това е дълъг процес, няма да приключи тази година, може да е другата, но нагласата е, че върви към подобряване, а не обратното“, заяви външният ни министър.

Преодоляването на речта на омразата е дълъг процес, а начинът за преодоляването му е общуването, каза министърът на външните работи на Северна Македония Буар Османи в отговор на въпрос на БТА какво са направили двете външни министерства - на България и на Северна Македония - в месеците след подписването на протокола между двете държави през юни, според който министерствата на външните работи са определени като институции за контакт за съвместното идентифицираме на случаи на реч на омразата.

„Ще има проблеми, ще има провокации, но затова сме тук, за да запълним това пространство, за да влезем полека-лека в нормална комуникация, защото ние сме две приятелски държави, в които има много потенциал. Не изключвам пак да има провокации, но важно е какъв ще бъде отговорът на тези провокации”, заяви Османи, който добави, че в МВнР в Скопие има създадена работна група от различни области, която има за цел да следи именно за реч на омразата.

В българското министерство на външните работи също има механизъм по отношение на езика на омразата, има и механизъм за обмяна на информация между двете министерства, който е много експедитивен, уточни министърът на външните работи на България Николай Милков.

Milkov Skopie Mvnr 1 Снимка: МВнР

На събитието, което се провежда под егидата на двамата министри, присъстваха повече от 150 представители на бизнеса и търговските камари на двете държави. Беше отбелязано преминаването на символичната границата от 1 милиард евро стокообмен за 2022 г., което се случва за първи път в отношенията между България и Северна Македония.

Министър Милков отбеляза, че протичащите процеси в двустранните отношения не са еднозначни, но съвместните прояви като бизнес форума допринасят за изграждане на позитивна атмосфера и утвърждаване на добросъседски отношения.

Той призова за придържане към положителния дневен ред и изпълнението на съвместните ангажименти по Договора за добросъседство и неговите Протоколи. Подчерта, че част от тези усилия представлява осигуряването на спокойна и безопасна среда за функционирането на българските клубове, които имат потенциала да се превърнат в мост на приятелство.

По-късно през деня Милков и Османи проведоха съвместно честване на важна личност от общата история на двете държави – Св. Климент Охридски. Събитието е резултат от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси и се организира съгласно постигнатите договорености през месец юли от тази година.

Министър Милков повтори последователната подкрепа на България за работата на Съвместната комисия, като опити за възпрепятстване на нейната работа ще бъдат разглеждани като опити за нарушаване на добросъседските отношения.

Двамата министри положиха венци и цветя пред паметника на Св. Климент Охридски и разгледаха библиотеката, носеща името на светеца, като българската делегация размени с директора ѝ книги.

В Скопие министър Милков проведе среща с председателя на парламента на Северна Македония Талат Джафери, на която бяха обсъдени различни аспекти на двустранните отношения.