Добро Утро, Европа

Оливер Вархейи: ЕС е единственото средство за мир, сигурност и перспективи

От Euronews България Euronews България

На фона на войната в Украйна и тежката енергийна криза, евроинтеграцията на Западните Балкани остава приоритет за съюза. Това заяви в специално интервю за Euronews Оливер Вархейи - комисар по въпросите на съседството и разширяването. Tой каза още, че външнополитическите проблеми на Балканите се повтарят, но Евросъюзът е единственото средство за дългосрочен мир, сигурност и перспективи. 

 

Искам да започна със следния въпрос: защо точно сега, когато войната в Украйна продължава и сме насред тежка енергийна криза, присъединяването на Западните Балкани трябва да бъде приоритетно за Европа?

- Мисля, че има все пак някаква положителна последица от войната в Украйна, ако изобщо мога да се изразя така, и тя е, че се разбра колко сериозна е нуждата от разширяване на ЕС. И трите страни, които кандидатстваха за членство, са най-засегнати от конфликта на Русия в Украйна. Това ги и подтикна да подадат документи моментално. Те видяха, че Съюза е единственото средство за дългосрочен мир, сигурност и перспективи. А ако Европа иска да постигне този дългосрочен мир, сигурност и просперитет, тя трябва да се разшири. Защото, ако околните региони не са част от Европейския съюз, е ясно, че уязвимостта на тези региони само ще се увеличава. Войната ни показа, че е в интерес на Съюза да се присъединят страните от Западните Балкани.

С какво предстоящата среща на върха в Тирана може да допринесе за този процес?

- Мисля, че винаги забравяме един много важен аспект и той е именно, че трябва партньорите ни от Западните Балкани да са напълно ангажирани и включени в нашите дебати. Само така можем да обсъждаме проблемите и предизвикателствата, които засягат всички нас. Например, енергийната криза в Европа няма граници, тя се усеща и в страните от Западните Балкани. Или пък миграцията. Това е общ проблем. Миграционният натиск по маршрута през Западните Балкани е натиск и върху Европа. Мога да дам още много подобни примери. Можем да подходим обаче и по-практически със страните от Западните Балкани и да вървим заедно в посока на тяхното интегриране в много европейски политики.

Нека поговорим за Северна Македония. Тя е символ на държава, кандидатстваща за членство, но е блокирана от години. Чака за преговорен процес цели 17 години. И сега, когато в край на сметка той може да започне, е блокиран от България. Как мислите, че могат да се преодолеят тези националистически дебати между съседни държави?

- Какво имате предвид под националистически дебати?

Знаете защо България блокира преговорите на Северна Македония.. Те искат българския език да бъде признат за език на малцинствата, а българското малцинство като актив за изграждане на нацията.

- Мисля, че темата е доста по-всеобхватна. Като за начало, според една от Копенхагенските критерий е изрично заявено, че правата на хората от малцинствата трябва да се спазват. В случая на Северна Македония и България, това е проблем, който продължава вече доста дълго време. Една от другите критерий гласи, че трябва да имате добри междусъседски взаимоотношение. Това винаги е било изискване. Не забравяйте, че за присъединяването на която и да е страна, винаги трябва единодушна подкрепа на всичките страни-членки, защото това не е външнополитически въпрос. Не става дума просто за добри отношения между съседи или за развитие на сътрудничество, а за много повече. Говорим за присъединяване на страна в наша структура. В този смисъл говорим за вътрешнополитески въпрос за ЕС. Именно поради тази причина подобни проблеми винаги трябва да бъдат взимани на сериозно. Много съм радостен, че по време на френското председателство успяхме да изготвим политическа и правна рамка, с помощта на която двете страни ще могат да преодолеят трудностите и различията помежду си. Излишно е да казвам, че на Балканите този вид проблеми винаги се повтарят.

Цялото интервю с Оливер Вархей можете да гледате днес от 18:55 часа в PrimeTime по Euronews Bulgaria.