Euronews Primetime

Проф. Кирил Топалов: Когато говорим със Скопие, всъщност разговаряме с Белград

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Когато говорите със Скопие, не говорите със Скопие, а с Белград. А чрез Белград говорите с Москва. Така че ние имаме сложен партньор за разговори. Той не говори това, което самият той мисли, а може би вече до такава степен някои политици са деформирани, че го мислят истински.

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime ученият, дипломат и член на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония (РСМ) проф. Кирил Топалов.

Според него конфликтът между България и РСМ се изместил в напрежение между Скопие от една страна и ЕС от друга.

Вече конфликтът се измести там и цяла Европа видя какво представлява политиката на РСМ. Тя е една абсурдна политика. Искат да влязат, а когато мъничко се опиташ да им помогнеш, те стават още по-свирепи срещу теб, както са срещу нас, България. Това да рушиш и да стреляш по културни центрове в Европа го няма.

„Като че ли това общество не иска да влиза в ЕС или поне политиците му“, посочи проф. Топалов и допълни, че гражданите на РСМ искат да имат европейски „пасош“.

„Понякога човек си мисли, че в предприсъединителният период може би е по-лесно на някои хора, ако искат да „далаверосват“ европейски пари, по-лесно могат да го направят. Когато вече бъдат членове на ЕС ще им бъде много по-трудно“, отбеляза още проф. Топалов.

Целия разговор вижте във видеото.