Общество

Атанас Величков, журналист от РСМ: На властите им пречат не имената на клубовете, а това, че са български

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Гласуване с квалифицирано мнозинство, за да се подобри процеса на вземане на решения и да се избегнат двустранни спорове като блокиращ инструмент. Това е препоръката на Европарламента за европейския път на Република Северна Македония (РСМ). Препоръката, която засяга спора между Скопие и София по историческите и образователните въпроси, се съдържа в приетия от Европарламента доклад. В него се посочва, че спазването на общата външна политика на ЕС е условие за оставане по европейския път. За коментар по темата и актуалното състояние на отношенията между София и Скопие разговаряме с македонския журналист Атанас Величков.

Техният проблем са клубовете, защото те са български. Първо, те не са инициатива на България като държава, а на самите македонски българи. Това, че имената били проблематични е само оправдание. На властта и на опозицията им пречи самия факт, че има такива сдружения на българи в Македония.

Това заяви за Euronews Bulgaria журналистът и главен редактор на сайта Трибуна.мк  Атанас Величков. По неговите думи трябва да се прави разлика между официалния български културно-информационен център в Скопие (КИЦ) и клубовете на българите в РСМ. Журналистът не очаква напрежение при откриването на новото помещение на центъра, което трябва да се състои днес.

В случая става въпрос само за откриване на новата локация, където ще се помещава самият културно-информационен център. Полицията трябва да бъде на нужното ниво, органите на сигурност трябва да се погрижи за това. Този център функционира вече дълго време и досега не е имало никакви проблеми. Сега просто ще бъде отворен официално, той си работи от няколко месеца на това място. Силно се надявам някой, криво разбрал патриотизма в Македония, че няма да му дойде на акъла да направи някаква глупост.

Величков посочи, че официалното откриване на новата локация на българския КИЦ в Скопие не е централна тема в медиите в югозападната ни съседка и те почти не информират за това. По думите му в македонските вестници днес една от водещите теми е преброяването в България.

Според Величков РСМ си има своята лоби група в Европейския парламент, поради което България трябва да бъде внимателна и активна.

Има най-различни мнения около това какво се случи в Охрид. Определени близки до властта ботове хвърлят в публичното пространство, че това било провокация на смаите клубове, което е пълна лъжа. Всичко се случва в толкова бърз ритъм, че не можеш да кажеш откъде и как някой ще изкаже лъжа за двустранните отношения.

„Настроенията все още са отстрана на обикновени народ няма никакъв проблем, а в социалните мрежи и медиите темата вече като да отшумява“, посочи Величков по повод стрелбата, извършена късно вечерта в сряда срещу българския културен клуб в Охрид.

По думите на Величков македонската страна си има своята лоби група в Европейския парламент, поради което България трябва да бъде активна и внимателна.

„Важно е какво ще направи България по това отношение. Аз не вярвам, че тука така всичко ще мине, без да се иска мнението на България“, коментира македонският журналист скорошния доклад на Европейския парламент относно напредъка на РСМ по пътя ѝ към Европейския съюз.

„Ясни са там кои са хората и кой работи за това РСМ, без да изпълни препоръките и условията, които вече са ѝ зададени, да стане част от ЕС“, допълни Величков.

Той отбеляза, че ако се вземе предвид казаното от главния преговарящ на РСМ Боян Маричич относно хоризонта за приключване на преговорите за членство на Скопие в ЕС, това би означавало, че югозападната ни съседка трябва да затвори всички проблеми с България до 2030 г.

Журналистът похвали дейността директора на културно-информационния ни център в Скопие госпожа Антония Велева, като отбеляза, че тя е повече от активна, огранизарайки изложби, представяне на книги и още други инициативи.

Целия разговор вижте във видеото.