Европа

Лидерите от ЕС обещаха подкрепа за членството на Западните Балкани в Блока

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Лидерите на ЕС потвърдиха своя пълен ангажимент към перспективата за членство на страните от Западните Балкани в Общността. Това стана ясно на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе в албанската столица Тирана. Инвазията на Русия в Украйна ги накара да вложат повече енергия за подобряване на отношенията с шестте балкански страни Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Срещата на върха на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани, първата, която се проведе извън европейските граници, доведе до малко конкретни стъпки в посока бъдещето приемане на региона в Общността.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че се надява да има "положителен сигнал" на срещата на върха на ЕС на 15-16 декември за кандидатурата на Босна да получи статут на страна кандидат за членство в ЕС, а германският канцлер Олаф Шолц каза, че визовата либерализация с Косово е необходима.

С войната в Украйна балканският регион придобива все по-важен геополитически статут на континента.

Председателят на Европейския съвет увери, че шестте страни от Западните Балкани - Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания и Косово ще получат членство в Съюза в обозримо бъдеще.

Бъдещето на нашите деца ще бъде по-сигурно и по-проспериращо с държавите от Западните Балкани, когато станат част от Съюза. Работим усилено, за да постигнем напредък в тази посока.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

ЕС очаква балканските страни, включително Сърбия, да се придържат изцяло към санкциите срещу Русия. В противен случай, предупреди ръководителят на Еврокомисията, регионът може да изгуби важни партньори.

Русия се опитва да придобие влияние. Китай се опитва да придобие влияние. Ние сме най-големият инвеститор, най-близкият партньор и именно за това става дума в тази дискусия. Трябва да решите на чия страна сте. На страната на демокрацията. Това е Европейският съюз, който е ваш приятел и партньор.

Урсула фон дер Лейен, председател на Европейската комисия

Държавните и правителствените ръководители на балканските страни обаче призовават ЕС да ускори процеса на интеграция, който за някои от тях продължава вече повече от десетилетие. Албанският министър-председател Еди Рама го приема с ирония.

За първи път Балканите се разглеждат и третират от Европейския съюз като геополитически и стратегически регион, за който трябва да се мисли. Кога ще станат членове? Едно е сигурно - ние, албанците, и Албания ще бъдем лоялни към Съюза - дори той да изчезне, ще продължим да се опитваме да станем част от него.

Еди Рама, министър-председател на Албания

В Тирана бяха подписани и редица споразумения, които са от полза за Западните Балкани, като например по-ниски цени за роуминг. Освен това им бяха обещани безвъзмездни средства в размер на поне един милиард евро, за да се помогне на домакинствата и предприятията да се справят с енергийната криза.