Euronews Primetime

България е платила близо 13 млн. лева по дела за нарушени човешки права

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

България е платила близо 13 млн. лв. по загубени дела в Страсбург за последните 10 години. Това сочи статистика на правосъдното ни министерство. За последния такъв случай - в началото на ноември български адвокат, живеещ във Франция, осъди страната ни в Страсбург за кражбата на фирмата му с измамна схема през 2008 г., разказва Камелия Колева. 

35 пъти е била осъдена България през миналата година. Адв. Михаил Екимджиев практикува в областта на международното публично право и защита на правата на човека повече от 20 години. Търсим от него отговорите къде сме в Европа по брой осъдителни присъди срещу страната ни?

 

Някъде по средата сме. В България има тревожна тенденция, да се увеличават делата, свързани със институционална злоупотреба, с правомощия и с власт, с отнемане на фирми както беше последното дело само преди две седмици на Николай Константинов, където със съдействие и без противопоставяне на българските съдилища фирма е отнета от нейните собственици. Да не говорим за откритото рейдърство на приближени до главния прокурор негови колеги в казусите с "Осемте джуджета", с Веселин Денков и Ивайла Бакалова, където открито се злоупотребява с възможностите да бъдат повдигнати обвинения на заможни лица, платежоспособни и после да бъдат изнудвани да прехвърлят бизнесите си на тези, които би следвало да пазят правата ни, визирам високопоставени прокурори, високопоставени офицери от службите..ето това е тревожно. - В такива случаи ли страната ни най-често е в ролята на осъдения? - Това са най-фрапиращите случаи, защото точно тези, които би трябвало да пазят правата ни, прокурори, съдии, високопоставени полицаи,злоупотребявайки с властта, която точно ние сме им предоставили - те мачкат нашите права, ограбват бизнеси, животи.

Михаил Екимджиев - адвокат

Сред най-честите нарушения, заради които гражданите търсят правата си в Страсбург, са продължителността на съдебните процеси и мерките за неотклонение. 

 

 

Задържане под стража и домашен арест, които станаха много модерни при съществуването на така наречените специализирани прокуратури и съдилища. Бруталните полицейски акции, които маскирани, въоръжени полицаи нахлуват и изземват вещи, ценности и компютри и после години наред не ги връщат, което предизвиква фалити на дружествата, от които са отнети и тежки лични драми на хората, на които са тези дружества.

Михаил Екимджиев - адвокат

Обръщаме поглед към някои от знаковите дела.

Държавата е признала в Страсбург, че е нарушила човешките права на Цонев по време на ареста, че се е намесила в личния му живот и е нарушила презумпцията за невиновност. Николай Цонев и съдията Петър Сантиров бяха задържани на 1 април 2010 г. с обвинение, че са искали да подкупят с 20 000 лв. следователя Петьо Петров. Операцията по задържането на бившия военен министър се запомни със скандалното поведение на прокурора Роман Василев и виковете „На колене!”. 

На 5 ти октомври Европейският съд по правата на човека осъди България да плати обезщетения от общо 118 000 евро на роми от пловдивското село Войводиново, на които властите са нарушили правото на личен и семеен живот и на недискриминация. Делото в Страсбург бе заведено, след като ромите от пловдивското село го напуснаха след гневните протести там заради нападението над командос на 6 януари 2019 г.

Австралиецът Джок Полфрийман осъди България на 9-и юни миналата година. Съдът е приел, че Полфрийман е станал жертва на нечовешко и унизително отношение в софийския затвор. Австралиецът беше осъден през 2011 г. на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов, но преди три години Софийският апелативен съд го освободи предсрочно.

България е осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради думи на настоящия главен прокурор Иван Гешев, казани по времето, когато оглавяваше специализираната прокуратура по дело, заведено от Николай и Евгения Баневи. На Банев са присъдени 7800 евро обезщетение за неимуществени вреди, а на Банева – 6000 евро. Държавата им дължи и 6000 евро разноски.

Последният случай, при които Страсбург отново осъди страната ни, е от началото на ноември - този път за случай с кражба на фирма и имот с фалшиви документи и преписи, представени в търговско-фирменото отделение на СГС.

 

Фактически разбрахме въз основа на едно телефонно обаждане на 2.01.2008 г. от директора на банков клон, в който бяхме подали документи за кредитиране, който ни съобщи че обезпечението въпросния имот с, който започна всичко -е продадено. Аз първо помислих,че е някаква шега, но после се оказа,че е самата истина.

Николай Костадинов - адвокат

Всичко започва преди 15 години, имотът се намира на пристанището във Варна.

 

На 27 декември ние сключваме договор на ипотека за имот, който е оценен от кредитираща банка за около 500 000 лв., а на следващия ден някой отива със само копия с печат за вярност от нотариус от друг град и прехвърля този имот сам на себе си за 10 000 лв. Тук започват много неща, които Икономическа полиция във Варна веднага разкри - използвана е фалшива данъчна оценка за втората нотариална сделка за продажбата, която никога не е издавана от службата във Варна. Използвана е фалшива скица - община Варна не е издавала такава скица, самата скица дори беше сбъркана след като вече по делото видяхме да фигурират самите материали. Представено е да фигурира пълномощно от сестра ми с данни от лична карта, която от година и половина е унищожена,защото е сменена, но измамниците не са знаели за това нещо.

Николай Костадинов - адвокат

Задействайки процедурата обаче следва още една неприятна изненада за Николай Костадинов и сестра му.

 

Ние сме си завели незабавно иска по българското законодателство, който се нарича ревандикационен иск и тогава се появява някакво лице в съда във Варненския окръжен съд и подава молба за оттегляне на иска като се представя за управител на фирмата - и в този момент разбираме,че същата престъпна схема е използвана и за фирмата.

Николай Костадинов - адвокат

Сагата завършва с две осъдителни присъди.

 

Лицето, което понесе наказателната отговорност, беше осъдено на две условни присъди, което съда в Страсбург приема,че са изключително неподходящи и ниски, само че в българския наказателен процес има такива норми, които определят, че когато на първо заседание лицето си признае вината тогава не се изпълнява съдебно следствие и се постановява акт, който постановява по-ниско наказание отколкото е предвидено в наказателния кодекс. И тъй като към него момент наказанието за измама беше до осем години, тоест под минимума, който е нула, единствената възможност е условна присъда. Самото лице е неимотно, бих казал и особено неграмотно, като така и не обясни нито пред прокурор, нито пред разследващи, защо е постъпил по този начин.

Николай Костадинов - адвокат

Николай Костадинов и сестра му обаче не получават обратно имота и фирмата си.

 

По отношение на гражданския процес, развил се за имота - съдилищата в България решиха,че ние нямаме правен интерес да водим делото, защото не фигурираме по партидата на дружеството в търговския регистър. Воденето на делата по отношение на връщането на нашите дружествени дялове и управлението на въпросната фирма, собственик на имота също завърши неуспешно,защото съда отказа да допусне обезпечение на предявените от нас претенции с изключително дори и за съда в Страсбург странното мотивирано становище, че по този начин допускането на обезпечение, тоест запор на дялове до момента в който се води спор за тези дялове пречело на търговския оборот.

Николай Костадинов - адвокат

Решението на съда в Страсбург трябва да влезе в сила в тримесечен срок.

 

Съгласете се, ако в една държава вие нямате сигурност за собствеността си и по стечение на обстоятелствата не сте юрист и нямате възможност да наемете подходящите юристи, които да ви защитят интересите - то всичко приключва изключително бързо. В спорта има един термин- внезапна смърт - в случая може да бъде използвано по аналогия, защото толкова бързо действа организираната престъпна мафия, че е изключително трудно да ѝ се противодейства.

Николай Костадинов - адвокат

За Euronews Bulgaria Камелия Колева.