Euronews Primetime

Зеленски посети Донбас и поздрави военните за отбраната

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети град Славянск в украинския Донбас, разположен на около четиридесет километра от Бахмут. Градът е основната арена на бойни действия региона.

Държавният глава приветства военните на страната си по случай чествания Ден на въоръжените сили на Украйна. Винаги започваме с това – да си спомним за нашите паднали герои, за всички онези, които дадоха живота си за Украйна, заяви той. Зеленски призовава за минута мълчание в памет на загиналите украински войници.

 

Намираме се в източната част на нашата страна. Вероятно днес това е най-трудното направление и то такова, което защитава не само източната част на страната ни, но и цялата ни държава. Всички разбираме, че на нашите въоръжени сили не е лесно в нито едно от направленията. Искам да ви благодаря за тази стабилност и сила! Всичко, което казваме е от сърце и от душа. Вярвам, че това е дълг на всички украинци, че искаме да помогнем на вас, защото вие сте на преден пост в борбата за нашата независимост.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

За разлика от руския президент Владимир Путин, Зеленски многократно е посещавал фронтовата линия от 24 февруари насам, когато Русия нападна Украйна.

Украинският лидер посети няколко фронтови региона след повече от девет месеца на сражения, включително Херсон в южната част на страната, който наскоро беше отвоюван от украинските сили.

Славянск е град символ, тъй като през 2014 г. в продължение на няколко месеца той беше окупиран от проруските сепаратисти, въоръжавани от Москва, преди украинците да си го върнат.

Градът е на 40 километра от Бахмут, който руските сили се опитват да завладеят от лятото насам с цената на значителни разрушения, но засега не успяват.