Европа

Украйна е поразила с дронове две руски военновъздушни бази

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Пореден руски обстрел по градове в Украйна. Този път като отмъщение заради удари с дронове по две военновъздушни бази във вътрешността на Русия. Президентът на Украйна Зеленски заяви, че е имало 4 жертви при обстрела на 5 декември. 

Това е останало от район в Запорожка област на Украйна, след като Русия изстреля 70 ракети към страната в понеделник. Според Киев "повечето" са били свалени, въпреки че Москва твърди, че е поразила всичките си цели. 

Украинският президент Володимир Зеленски направи трагична равносметка.

Всяка свалена руска ракета е конкретно доказателство, че терорът може да бъде победен. Но, за съжаление, все още не можем да дадем пълна сигурност на нашето тебе – имаше няколко попадения. За съжаление има жертви – четирима убити при руските удари. Съболезнования към техните семейства и приятели.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Ударите отново доведоха до нарушения в електропреносната мрежа на Украйна, този път и съседна Молдова бе засегната. Лвов бе един от градовете, потънали в мрак.

"Невъзможно е да свикнеш с нещо подобно, но можеш да се адаптираш. Хората могат да се приспособят към всичко. Имаме фенерчета и зарядни устройства – всичко, от което имаме нужда в тази ситуация", казва жителят на Лвов Андрей.

Междувременно Украйна е поразила с дронове две руски военновъздушни бази. Безпилотните летателни средства са излетели от украинска територия и са унищожили най-малко два самолета на едно от летищата, съобщава в. „Ню Йорк таймс“.

Москва обвини Киев за атаките.

Въпреки опитите на киевския режим да попречи на бойната работа на руската далечна авиация с терористичен акт, около 15:00 ч московско време беше нанесен масиран удар с високоточна авиация и оръжия с морско базиране по цели от отбранителния комплекс, комуникационни, енергийни и военни съоръжения на Украйна.

ген. Игор Конашенков, говорител на МО на Русия

Междувременно семейства продължават да напуснат Херсон заради постоянния обстрел на руските сили. Врагът е разположен съвсем близо – от другата страна на река Днепър.