Европа

Експлозии разтърсиха две военни бази в Русия, Киев отново под обстрел

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Експлозии разтърсиха две военновъздушни бази в Русия, съобщават руски медии, цитирани от АП. Според информацията една от експлозиите е станала в база, в която се намират стратегически бомбардировачи с ядрен заряд, участвали в нанасянето на удари срещу Украйна.

Нито украинските, нито руските власти коментират възможни причини за взривовете.

РИА Новости съобщава, че трима военнослужещи са загинали, други шестима са били ранени, а един самолет е бил повреден рано тази сутрин, когато камион с гориво се е взривил във военновъздушна база в Рязан, в Западна Русия. В базата се намират танкери за далечни полети, които служат за зареждане на бомбардировачи във въздуха.

Отделно от това властите в Саратовска област по поречието на река Волга съобщиха, че проверяват съобщенията за експлозия в района на военновъздушната база „Енгелс“, в която се намират стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160, участвали в нанасянето на удари по Украйна. Тези бомбардировачи могат да носят ядрени оръжия.

Областният управител на Саратов Роман Бусаргин заяви, че няма нанесени щети на граждански обекти и добави, че властите проверяват дали е имало инциденти на военни обекти.

Регионалните медии съобщиха за звуци от мощна експлозия в близост до базата "Енгелс", а някои жители бяха цитирани да казват, че са видели светкавица, идваща от района.

Властите в Украйна съобщиха за нова вълна от руски ракети над страната

В понеделник предупреждения за въздушни атаки бяха издадени за над 10 от общо 24 области, включително Киевска, Лвовска, Одеска, Харковска и Херсонска. Украинските системи за противовъздушна отбрана са били задействани. Има загинали в Запорожие и Кривой Рог.
Според британския в. "Гардиън" са били изстреляни над 100 руски ракети. Украинските военновъздушни сили предупреждават за възможни нови серии от удари. На този фон боевете в Източна Украйна продължават. В Бахмут съобщават за разрушени цивилни обекти. Взривове има в близките градове СоледАр и Часов Яр.

Част от жителите в засегнатите украински области отново са без вода и ток. Компанията оператор на електропреносната мрежа на Украйна съобщи за поразени съоръжения от критичната инфраструктура на страната.

По-рано президентът Володимир Зеленски призова украинците да бъдат търпеливи и силни, за да устоят на суровите зимни условия.