Европа

Зеленски: Трябва да направим всичко, за да оцелеем тази зима

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинският президент Володимир Зеленски призова украинците да бъдат търпеливи и силни, за да устоят на суровите зимни условия, докато специалистите продължават с усилията за възстановяване на електрозахранването и други услуги, които бяха прекъснати от руските въздушни удари.

От началото на октомври Русия нанася удари по енергийната инфраструктура на Украйна, което води до прекъсване на електрозахранването и оставя милиони хора без отопление, докато температурите се понижават. Проблеми с електричеството има в цяла Украйна.

 

Врагът се надява да използва зимата срещу нас. Да превърне студената зима и лишенията в част от своя терор. Трябва да направим всичко, за да оцелеем тази зима, независимо колко трудна е тя. И ние ще издържим. Русия все още има ракетно и артилерийско предимство. Но ние имаме нещо, което окупаторите нямат и няма да имат. Ние защитаваме дома си и това ни дава най-силната мотивация. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че от днес прекъсванията на електрозахранването ще бъдат ограничени до планирани "стабилизиращи" прекъсвания, за да се възстанови работата на мрежата, но добави, че ситуацията остава трудна.

Най-големият доставчик на електроенергия в страната, съобщи, че са планирани прекъсвания на електрозахранването в три други региона - Одеса, Донецк и Днепропетровск в южната и източната част на Украйна.

Положението на цивилното население в Херсон все още е изключително тежко. Русия нанася постоянни удари по града от другата страна на реката, като ежедневно причинява жертви сред цивилното население. Само през последните дни има около 50 удара по инфраструктура и жилищни райони. Това затруднява и завръщането на местното население към нормалния живот, особено когато липсват основни комунални услуги в навечерието на зимата. В една от болниците лекар се оплаква от недостиг на вода и електроенергия, който излага на риск операциите и други медицински процедури.