Политика

Петков: Минаха през условията ни като с валяк, вървим към избори

От Euronews България Euronews България
Kiril Petkov BGNES (1) Снимка: БГНЕС

ГЕРБ, ДПС и БСП решиха да отидат на следващите избори с хартиена бюлетина, защото вярват, че са царе в машинациите. Тези хора нямат граници в тяхната наглост и желание за кражба на българския вот.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков в интервю за държавното радио.

Във връзка с връчването в понеделник на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, Петков коментира, че през следващата седмица предстои всички български граждани да гледаме „Шоуто на Борисов“.

Ще се покажат някакви експерти, които да обяснят колко много ГЕРБ се опитват да направят правителство, но не могат. Експертите са нещо като смокинов лист. Всички тези хора ще бъдат зависими, така че господин Борисов да може да ги командва.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер

„Ние предложихме правителство на малцинството с втория мандат, което да има ясна програма и гаранции. Първата гаранция беше отказването от хартиения вот. Няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно и да бъде подкрепено от парламент, който до 3 часа през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот. Двете понятия са несъвместими“, посочи бившият премиер.

След като беше преминато през първото условие, като с валяк, това означава, че този парламент не е готов да подкрепи правителство с антикорупционна политика.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер

„Моето предвиждане е, че това е трудно да се реализира, защото те винаги се опитват да скрият от българския народ какво се случва, а тук ще бъде доста явно. Взимайки решението за гласуване с хартия, те казаха, че не искат правителство, а да отидат на следващите избори и с новите правила“, смята съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

„И Джемкорп, и затварянето на Мариците се случват паралелно с връщането на хартиената бюлетина, както и с превръщането на машините за гласуване в принтери. Те не пожелаха да разпечатваме поне общия брой гласували с машина. Разговаряхме с хора, чиято единствена цел е да сменят правилата така, че да манипулират изборите“, коментира още Петков.

На въпроса дали партията му се готви за избори Петков отговори, че не вижда друг вариант след последните събития, свързани с изборните промени.

Ние със сигурност ще гласуваме против първия мандат. ДБ също. Вярвам, че няма да могат да съберат мнозинство. Те прегазиха нашите условия за втори мандат и показаха, че този парламент не може да работи с правителство, каквото бихме искали да има.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер

Кирил Петков не пожела да посочи конкретни имена, но заяви, че важни лидери от ЕС са му казали, че са наясно, че Борисов ги лъже.

Според бившия премиер главната причина България да бъде извън Шенген е рискът, че Борисов или негово правителство може отново да управлява страната.

Човекът, с който си говорих каза: „Докато има шанс Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген ще работи“. Съвсем отговорно казвам, че съм имал такъв разговор. Огромната причина да не сме в Шенген е риска, че Борисов или негово правителство може да управлява.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер

Петков определи обвиненията, че правителството му е поело ангажимент за намаляването на вредните емисии с 40% през затварянето на въглищни централи, като поредната „борисовка“:
„Ние се преборихме да няма процентно затваряне на централите. Може сезонно да се управляват всички централи, така че да може да намалим емисиите, но да си запазим енергийната сигурност. От ЕК дойдоха и казаха пред всички партии, че не изискват затваряне на централите“, коментира той.

По думите на Петков, би било грешно заключение за българските граждани, ако решат, че няма смисъл да гласуват.

„Тежестта на машинациите намалява, когато гласуват повече хора. Трябва да бъдем по-активни на следващите избори“, подчерта бившият министър-председател.

Петков нарече „небивалица“ и „борисовка“ твърденията, че баща му е присъствал на заседания на Министерския съвет. Според бившия премиер целта на подобни тези е да отклонят вниманието на българските граждани от това, че в парламента се прокарват закони, работещи срещу техните интереси.