Политика

Настимир Ананиев: ГЕРБ загубят ли местната власт, си отиват от българската политика

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Това, което Борисов в момента се опитва да направи, е да си сложи едно смокиново листо, защото се видя, че хартиената коалиция има. Какво направи тя? Промени правилата за избор, не само за предсрочни, но и за местните избори – те са най-важните. Те искат на всяка цена да задържат местната власт. Това ги държи на власт – и ГЕРБ, и ДПС, и БСП.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ депутатът от парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев. По неговите думи ако ГЕРБ загубят ли местната власт, си отиват от българската политика.

„Как си представяте еспертите на ГЕРБ – калинки, добринки?“, коментира той идеята, изразена в събота от лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов за излъчване на правителство от експерти.

„Не бихме подкрепили правителство на ГЕРБ, каквото и да било“, категоричен е Ананиев.

Иска ли някой между ГЕРБ, БСП и ДПС редовен кабинет и ако искаха защо първия закон, който смениха, беше изборният кодекс?

Ананиев не вижда как „Демократична България“ биха влезли в коалиция с ГЕРБ след последните събития, свързани с промените в Изборния кодекс.

Машината е обективна, при нея няма субективизъм. При човека винаги има. При машината натискаш едно копче и излиза целият протокол, изчислени веднага всички гласове, всички преференции.

„Сега хората които са били 12 часа (на работа – бел. ред.) в изборния ден, в края на деня ще започват да броят стотици бележки, бюлетини, преференции“, коментира още народният представител от „Продължаваме промяната“.

Има двойна, тройна защита на машините. Няма един код само машината е защитена. ЦИК държи всички кодове, всъщност няма нито едно доказателство за манипулация. Ако някой е съмнявал, защо не е обжалвал изборите?

Ананиев очаква президентът да наложи вето на промените в изборните правила и подчерта, че за него направените промени са противоконституционни.

„Ние смятаме, че трябва да има редовно правителство, което да се справи с кризите. Защо сега не влизаме в Шенген? Вместо да гласуваме законите по ПВУ и съдебната реформа, която се изисква да влезем в Шенген, ние гласуваме изборен кодекс“, каза още депутатът от „Продължаваме промяната“.

Целия разговор вижте във видеото.