Политика

Депутат от ГЕРБ-СДС: Сигурен съм, че ще се стигне до кабинет на ГЕРБ и „Демократична България“

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Ние ще проведем максимално добронамерени разговори с всички. Основно с политическите сили, които са най-близки до нас. Това са „Демократична България“.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Петър Николов-Зиков.

В началото на този парламент буквално не си говорихме по коридорите, когато се разминавахме, всички се гледахме на кръв. Начинът, по който тръгна парламента на законопроектите, решенията, които се вкараха вътре, по някакъв начин създадоха този диалог. Той се роди, върви и аз съм сигурен, че в крайна сметка ще доведе до това, че ние ще имаме в един момент стабилно правителство, в което ще участват и ГЕРБ, и „Демократична България“ – политически сили, които са най-близки и имат категорична проевропейска ориентация, които се декларират като десни и т.н.“, коментира още народният представител.

Дали ще стане с първия мандат на ГЕРБ, дали ще стане по някакъв друг начин с третия, втория мандат или след нови избори, но това ще бъде завършекът. Колкото по-бързо стигнем до това, толкова по-добре.

Нашето усилие е да убедим нашите партноьри и колеги от „Демократична България“ (ДБ) да тръгнат по този път, защото те знаят, че той е неизбежен“, каза още депутатът на ГЕРБ-СДС.

Според него, ако се стигне до съгласие между ГЕРБ и ДБ, останалите гласове, необходими за мнозинство, могат да дойдат, както от ДПС или „Български възход“, така и от „Продължаваме промяната“, които по думите му представляват „нехомогенна група с два три клана вътре, които воюват помежду си“.

Ако има договорка между ГЕРБ-СДС и ДБ, създаването на мнозинство е въпрос на дни“, смята Петър Николов-Зиков.

Той посочи, че промените в изборния закон надали са най-важният приоритет на българското общество, но това било един от основните ангажименти и обещания, които ГЕРБ са поели пред своите избирателите.

„Но е закон, през който политическата криза, създадена последните години и която стои в основата на икономическата криза и всички други кризи със сигурността, външната политика и т.н., той беше един от фундаментите на политическата криза, така че е хубаво, че успяхме да го минем“, коментира още депутатът.

Целия разговор вижте във видеото.