Политика

Радев обяви кога връчва първия мандат

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на най-голямата парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС, в понеделник – 5 декември.

„Надявам се времето, което дадох допълнително, да е било оползотворено по най-добрия начин“, обяви държавният глава.

Попитан за позиция за приетите изменения в Изборния кодекс и дали ще наложи вето, Румен Радев заяви, че когато новоприетият закон постъпи в президентската институция, ще бъде разгледан най-детайлно и тогава ще се произнесе.

Държавният глава атакува и „Продължаваме промяната“ заради внесен от партията проектозакон, с който ще се отнемат правомощията на президента да назначава шефовете на специалните служби.

„Аз мисля, че е несъстоятелно партията, която само реши да се асоциира с промяната, да настоява връщане към порочния управленски модел. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление от министър-председателя сега ни предлагат да се узакони корупционният комфорт“, коментира Радев.

Държавният глава отговаряше на журналистически въпроси след тържественото отбелязване на 80-ата годишнина от основаването на Националната спортна академия „Васил Левски“.