Политика

Окончателно: Хартиената бюлетина се връща в изборните секции. Машините си отиват

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Окончателно - хартиената бюлетина се връща в изборните секции, а машините си тръгват оттам. Това прие мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС, придобило известност през последните седмици като "хартиената коалиция".

След няколко часа дебати в пленарната зала днес и след няколко среднощни и напрегнати заседания, трите партии отхвърлиха не само предложенията на опонентите си, но и своите собствени. И приеха финален текст, според който на местните избори догодина вотът ще бъде само с хартиени бюлетини. Ако обаче междувременно се наложат предсрочни парламентарни - то тогава гласуването ще бъде смесено - с хартия и машини.

И тук обаче прокламираното от самото начало на промените по кодекса право на избирателя сам да решава е под въпрос. Защото при машинното гласуване на парламентарния вот няма да се брои електронният вот, а отпечатаната след него разписка. Това на практика представлява втори вид хартиена бюлетина, която отново ще се брои от членовете на Секционните избирателни комисии. И в голяма степен обезсмисля наличието на машини там изобщо. 

Изненадващият текст бе подкрепен от 124 депутати, а срещу него бяха 95 от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане".

Последното смесено гласуване с хартия и машини бе на изборите през април 2021 г. Това доведе до множество грешки в протоколите и недействителни гласове. 

След това хартиената бюлетина остана само в малките населени места с до 300 избиратели, в подвижните избирателни кутии за хора с увреждания, както и в болници, на кораби и други специализирани места.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обвиниха защитниците на хартията, че планират кражба на вота на избирателя и затова са бързали толкова с приемането на поправките. Те призоваха гражданите на протест тази вечер в София.