Политика

Призиви за протест и ударно гласуване на „хартиения“ кодекс (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Ускорено приемане на промените в Изборния кодекс предприеха депутатите. Те решиха да удължат днешното си заседание до окончателното приемане на изобилието от нови текстове. 

Предложението за това бе направено от ГЕРБ и подкрепено от БСП и ДПС - трио, вече добило известност като "хартиената коалиция". Именно те настояват за връщането на хартиената бюлетина като масово средство за гласуване наред с машинното. Гласуването на тези текстове предстои. 

Срещу тях са от "Продължаваме промяната", "Демократична България" , "Български възход" и "Възраждане". Те възразиха и срещу експресното приемане на целия кодекс в рамките на днешното заседание, което вероятно ще затвърди традицията изборните правила да се обсъждат и гласуват до тъмно.

Обсъжданията в комисия и на първо четене в залата също преминаха в подобна напрегната обстановка. Няма обяснение от инициаторите защо е необходимо бързането.

"Днес е денят, в който демократичният вот на българските граждани ще бъде подменен", обвини Кирил Петков в съвместен брифинг с "Демократична България". Двете партии призоваха гражданите на протест срещу яростното и силово според тях прекрояване на кодекса.

Дебатите вече стигнаха до връщането на хартиената бюлетина по същество, както и до размяна на груби лични нападки - от типа на това кой е дошъл на работа в нетрезво състояние и кой трябва да бъде тестван с дрегер. В залата се чуват викове и дюдюкания от двата лагера срещу опонентите им. 

В сравнително по-спокоен дух по-рано днес те одобриха предложението на БСП в избирателните секции вместо кабини да бъдат поставени паравани за гласуване. Така отпадат т.нар. тъмни стаички. 

Народните представители запазиха съществуването на район "Чужбина", след като ГЕРБ не подкрепи собственото си предложение за премахването му. "Въздържал се" гласуваха и от ДПС и БСП. 40 остават необходимите заявления за разкриване на нова секция в чужбина, а не както първоначално предлагаха от ГЕРБ да са 100.

Отпаднаха обаче редица предложения, направени от опозицията на т. нар. хартиена коалиция – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Не бе приета тяхната идея за специални комисии, които да броят гласовете извън секционните комисии. Отхвърли се и идеята гласоподавателите в чужбина да попълват декларациите си, че няма да гласуват на друго място, пред самата секцията. Поправката на ПП е вдъхновена от множеството сигнали през годините, че с тези декларации се злоупотребява.

В началото на заседанието партията на Кирил Петков и Асен Василев отново направиха опит да отложат гласуването на точки от изборния кодекс, но неуспешно. Малко по-късно съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви в кулоарите на парламента, че формацията няма как да предложи правителство на малцинството, ако връщането на хартиената бюлетина бъде гласувано в зала.

„Няма как да предложим правителство на малцинството с втория мандат, след като първата ясна гаранция, която искахме - отказ от връщането на хартиената бюлетина, просто я хвърлят в боклука като невалидна бюлетина“, заяви Петков.

Вижте още във видеото.