Общество

Изборен експерт: Гласуване в една секция с хартия и машини? Е такова нещо няма никъде!

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Мога да ви уверя най-отговорно, че никъде (по света – бел. ред.) в една секция не се гласува и с хартия, и с машина. Е, такова нещо някъде. Това би било най-лошото.

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime  Стоил Цицелков, който е бивш председател на Обществения съвет към ЦИК и изборен експерт.

По неговите думи в последно време сме станали свидетели на страшно много спекулации относно изборния процес. Според Цицелков докато няма сериозно изследване дали и как се отразява гласуването с машини на избирателната активност, това ще остане само политическо говорене.

Изборният експерт посочи, че дори и да има пробив при машинното гласуване, той би засегнал само една конкретна машина. Той смята, че с протоколите и сигурността, която машините имат, би било много трудно изборният процес да бъде манипулиран.

Според Цицелков партиите не зачитат гласа на обществото и представителите, които масово излъчват, са хора, защитаващи интересите на партията, а не на региона, който ги е избрал.

Ограничението на възможността на българите да гласуват свободно в страната, което е напълно безумно и безсмислено, категоричен е изборният експерт.

„Има технически начин да ни се позволи всеки от нас да гласува, където му е удобно“, подчерта той.

По думите на Цицелков, ако район чужбина бъде закрит, това няма да е пагубно, защото той така или иначе не е функционирал.

„По-неприятно е това предложение да се вдигнат заявленията за отваряне на секция от 40 на 100, без абсолютно никакъв аргумент“, отбеляза изборният експерт.

Той посочи, че честите промени в изборния процес водят до устойчива нестабилност.

Добрата практика е изборни правила, които се променят сега, да важат за по-следващите избори, подчерта Цицелков.

Целия разговор вижте във видеото.