Политика

Бивш министър за кода на машините: „Давам ви чертеж на апартамента ми. Ще ми остъклите ли терасата?“

От Euronews България Euronews България
Bojidar Bojanov BGNES Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов сега е депутат от "Демократична България". Снимка: БГНЕС

Достъпът до кода на машините за гласуване не дава възможност да се „пипа“ нищо. Все едно като ви дам чертежите на апартамента ми, да можете отдалечено да ми остъклите терасата.

С това сравнение бившият министър на технологиите Божидар Божанов опроверга подозренията и обвиненията за „откраднатите избори“, които бяха отправени в пленарната зала миналата седмица.

Тогава депутатът от БСП Георги Свиленски обяви, че Кирил Петков в частен разговор е поискал БСП да оттегли промените си в Изборния кодекс за връщането на хартиената бюлетина, а в замяна е обещал „да им даде кодовете“.

„Няма кодове. Има изходен код. Той описва какво прави машината, за да отчете и прибави гласовете в протокола. Изходният код не дава права върху машините, това не е PIN код. А и с PIN код също не се получава достъп“, обяснява Божидар Божанов в своя фейсбук профил. Въвеждащият текст към публикацията му гласи:  „Продължават да се трупат опорните точки на хартиеното мнозинство, затова ето още пет и тяхното опровержение.“

Божанов нарича „пропагандно упражнение“ лансираната от БСП теза, че има много разминавания между машинните протоколи и преброените разписки. „Тези разминавания са много малко, в 20-ина секции от общо 10 000. Те все още не са преброени от ЦИК. На минали избори също е имало разминавания и те винаги са се оказвали човешка грешка при броенето“, пише Божанов. И отново напомня, че машините за гласуване не могат да се управляват дистанционно, което е удостоверено от четири различни институции.

„Флашките никак не са вълшебни“, опонира Божанов и на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която си послужи с това определение.

„На тях има файл с протокола, който е електронно подписан със смарткартата на секционната комисия, което значи, че никой не може да го променя“, обяснява министърът.

„Активното експлоатиране на тези глупости, според мен с ясното съзнание, че са глупости, продължава да повдига въпроса дали връщането на хартията е само за да се даде възможност за други методи за гласуване“, завършва Божанов.

В края на миналата седмица депутатите се караха в продължение на 15 часа по темата за връщането на хартиената бюлетина. Окончателното гласуване на текстовете вероятно ще бъде през следващите дни. От ГЕРБ, БСП и ДПС са категорични, че няма да отстъпят, защото имат съмнения в честността на машинния вот.

Кирил Петков от своя страна се закани да заведе иск срещу Георги Свиленски от БСП заради обвиненията за "откраднатите избори".