Политика

Атанас Славов, ДБ: Борисов звучи много по-консенсусно, отколкото неговата парламентарна група

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Правителството независимо дали е служебно или редовно има срокове по силата на Закона за публичните финанси, който изисква до края на октомври да бъде внесен проект на държавен бюджет.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от ДБ Атанас Славов.

Забавянето на този процес до неясно кога следващата година, потенциално е сериозен проблем за хората и секторите, които очакват държавна помощ. Или най-малкото за институциите, които трябва да знаят с какъв бюджет разполагат, за да си вършат основните функции. Затова ние настояваме от самото начало служебното правителство да изготви проект за бюджет и да бъде внесен. Такъв всъщност има изготвен.

 

В момента условно казано, служебното правителство иска да мине метър. Да не поеме отговорност, да пусне само едно бланкетно удължаване и от там нататък да се оправят всички сектори, всички ведомства.

Днес обсъждахме декларация, която е преди всичко политически акт. Тя нямаше да има голяма юридическа стойност, защото всъщност е призив към служебния кабинет да изпълни закона. Важно е да посочваме винаги когато служебното правителство не изпълнява свои конституционни или законови задължения, за да не остават българските граждани с впечатление, че служебното правителство може да прави каквото си иска.

Върху служебния кабинет има много малко възможности за парламентарно въздействие. Приемането на декларацията е просто демонстрация на слабостите на служебното управление или президентско управление. Служебното правителство дългосрочно не може да управлява страната.

 

Тепърва текстовете за преброителните центрове в Изборния кодекс ще бъдат обсъждани. Ние нито сме искали да има такава промяна, нито сме съгласни да се премахнат машините или да се въведе смесено гласуване. Ако се върне хартиеното гласуване, нашата избирателна система ще породи всички пороци, от които се опитахме да се освободим – контролираният, манипулираният, купеният вот.

По данни на независими изследвания, те са от порядъка на 200-300 хил. гласа. Това е все едно третата по големина парламентарна група. Убеден съм, че връщането на хартията няма да върне доверието в избирателния процес.

Смисълът на предложението за преброителни центрове е, ако все пак има хартиено гласуване, да се разкъса връзката между подаването на вота в конкретна секция и преброяването, така че да не може да се контролира този вот.

В последните седмици наблюдаваме разминаване между това, което Бойко Борисов казва и парламентарната му група прави. Дали това е театър или има реално разминаване на приоритети между парламентарна група и Борисов, би било спекулация. Но Борисов звучи много по-консенсусно, отколкото неговата парламентарна група и това е сериозен проблем.

 

Кодовете за машините се държат от ЦИК, но който и да ги държи не може да интервенира по отчитането на резултата. Кодовете са необходими, за да може машината да започне да функционира, но с тях не може да се манипулира резултатът. ЦИК предоставяше тези кодове на всяка политическа сила, участваща в изборите, за да могат със своите ай ти експерти да проверят прозрачността на процеса. Много малка част от политическите сили се възползваха от тази възможност.

ДБ задава една категорична посока Запад-НАТО-ЕС, може би затова различни политически сили искат да се договарят с нас – ние да им подпечатаме, че едно управление е евроатлантиеско. Но по вътрешнополитически теми – корупция, съдебна власт – виждаме съществена разлика с партии, които имат такава ориентация във външната политика.

Органите на ДБ взеха категорично решение, че няма как първият мандат да бъде подкрепен. Ще положим усилия за втория мандат на ПП, за което ще търсим по-широка подкрепа.

Вижте цялото интервю във видеото.