Euronews Сега

След скандал депутатите отхвърлиха декларацията на ПП за нов бюджет

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

След четири часа дебати и спорове парламентът не прие декларацията-призив към Министерския съвет за нов бюджет. Тя беше внесена от „Продължаваме промяната“ и отхвърлена със 127 срещу 86 гласа.

Преди гласуването депутатите си размениха на висок тон множество аргументи "за" и "против" внасяне на нов бюджет от служебното правителство. От „Продължаваме промяната“ настояват държавните финанси догодина да са с 3% дефицит, а според ГЕРБ това е непостижимо. 

"Нека да бъдем реалисти, а не популисти", каза Кирил Ананиев от ГЕРБ.

В отговор съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев припомни, че самият служебен кабинет е обявил готовност да внесе бюджет с 3% дефицит по-рано през годината. На свой ред той обвини ГЕРБ, че през последните години са предлагали на българите „една стабилна бедност“.

Идеята за декларацията възникна още в началото на месеца по време на срещите между политическите сили за бюджета. Макар да успяха да я прокарат като точка в пленарната зала с помощта на БСП, "Продължаваме промяната" не срещнаха повече подкрепа за приемането й.

Такъв документ не би могъл да задължи служебното правителство да внесе проект за нов бюджет, но би имал силна символична стойност, обясниха тогава от ПП. Също символично те поискаха служебният премиер Гълъб Донев да присъства на заседанието, докато течеше днешният дебат. Той също съвсем символично им отказа. 

"Служебният кабинет се е самозабравил и нарушава конституцията", обвини Асен Василев ръководеното от Гълъб Донев правителство. Атанас Атанасов от "Демократична България" отиде по-далеч и настоя да се върви към промяна в конституцията, която да премахне института на служебното правителство. "Защото те нарушават конституцията и нищо не може да им се направи. Смисълът на тази декларация е да им кажем това", ядоса се Атанасов. Според него и колегите му от ПП кабинетът по закон е длъжен да внесе нов бюджет. 

По същото време в Министерския съвет започваше редовното заседание, ръководено от Донев. В редовното си встъпление преди началото служебният премиер задочно отговори на парламентарните сили, че е чел конституцията. 

"Служебното правителство е временна власт. Познаваме добре конституцията и сме наясно с този безспорен факт. Ще добавя и още едно безспорно обстоятелство, което не е записано в основния закон – властта е временна. Дори най-дълго управлявалият притежава власт до време. Последствията от глупавите управленски решения обаче са трайни и трудно заличими", каза на министрите си Донев.