Euronews Сега

50 хиляди души ще получат по 300 лева еднократна помощ за отопление

От Euronews България Euronews България
Otoplenie BGNES Снимка: БГНЕС, архив

50 хиляди души от осем целеви групи ще получат 300 лева еднократна помощ за отопление. Това съобщи служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от БГНЕС.

Лазаров отчете, че през тази година МС реализира редовната си програма за целево енергийно подпомагане като с 623,5 лв. целева помощ за този отоплителен сезон, са подкрепени почти 302 000 души.

В края на месец октомври правителството одобри допълнителен бюджет към МТСП за оказване на подкрепа на лица и семейства. До този момент почти 10 000 са лицата, които са подкрепени с 400 лева.

300 лева еднократно ще получат семейства с деца с трайни увреждания, родители, които отглеждат деца с увреждания до 20 г. възраст, деца без право на наследствена пенсия от починал родител, деца сираци, пострадали от пожари, наводнения и други природни бедствия от 2022 г. както и подпомагани от държавата ветерани от войните, военни инвалиди и военнопострадали.

От новата помощ лицата, попадащи в осемте целеви групи, ще се възползват по облекчена процедура, стана ясно от думите на Лазаров. Няма да е необходимо да се подават документи в Агенцията за социално подпомагане, тъй като лицата вече са идентифицирани.

Помощите ще бъдат отпускани по облекчена процедура, като разчитам това да се случи до края на тази година. Това е третата мярка, която МС предприема за уязвимите хора в обществото, каза още Лазаров.