Политика

Социолог: Разделителните линии се задълбочават

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Усилията на ПП да накарат служебния кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г. са изключително последователни. Ние видяхме дори на разговорите им с ГЕРБ, че отново бюджетът бе сред централните теми. Но след като едва вчера беше прието удължаването, декларацията, която ПП внесоха в НС има доста спорен от юридическа гледна точка смисъл.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria социологът Елена Дариева.

Днешните дебати не демонстрираха нещо различно от задълбочаващото се разединение между политическите субекти. Не смятам, че по някакъв начин улесняват диалога, който ние като избиратели очакваме да видим от тях. Напротив, разделителните линии се задълбочават.

Ако служебния кабинет си позволи лукса да внесе бюджет, това означава парламентът да се превърне в стокова борса – кой ще наддаде в някакво предизборно наддаване, кой ще си направи по-голям пиар, пък заяви политологът Атанас Радев. Служебният кабинет реално погледнато няма мандат да внесе бюджета, който ще определи политиките за следващата година. Нормален стратегически ход на служебния кабинет е да не внася този бюджет.

Според Дариева, ябълката на раздора за Изборния кодекс е връщането на хартиената бюлетина. Вносителят на тази промяна е БСП. Аргументите им за по-възрастните им избиратели, които се притесняват от машините са изключително слаби. От 4 април 2021 г., когато се гласуваше и с хартия, и с машини, до следващите избори през юли БСП загуби 114 хил. гласа. До следващите избори през ноември, БСП загуби още 98 хил. Така, че не бива търсим причината в някакъв инструмент като машинното гласуване, а трябва да я търсим в политиката на тази партия и начинът, по който се обръща към своите избиратели. Ерозията, която се наблюдава в нейното електорално представяне с всеки следващ вот се задълбочава, не защото се гласува с машини, а защото в БСП има много дълбок разкол.

Радев пък смята, че надеждите на старите партии е, че с хартиените бюлетини техният електорат ще се повиши. Още от 4 април около една трета от техния електорат се беше прелял към ИТН, а в последствие и към „Възраждане“ и към ПП. Опасенията на ПП и ДБ са, че връщането на хартиената бюлетина ще осигури комфорта и връщането на възможностите за манипулация, но отделно тези дебати, вкарвайки и машинното, и гласуването с хартиена бюлетина, опорочават целия изборен процес.

Вижте цялото интервю във видеото.