Euronews Primetime

Петър Куленски, ПП: Напрежението в парламента се дължи на „коалицията на хартиената бюлетина“

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Градусът на напрежение е изключително висок, но всичко това е породено от действията на мнозинството в пленарната зала, т. нар. коалиция на хартиената бюлетина. И тези действия датират далеч преди днес.“ Това каза за Euronews Bulgaria Петър Куленски, депутат от „Продължаваме промяната“ и член на правната комисия в Народното събрание, по повод днешните скандали в пленарната зала.

"Можем да се върнем една седмица назад, на заседанието на правната комисия миналата сряда, което продължи рекордните 18 часа, въпреки нашите призиви то да бъде прекратено и продължено в следващ ден", припомни той.

 

ГЕРБ, ДПС и БСП се опитаха посред нощ, далеч от погледите на българите, през задния вход да вкарат редица промени, насочени срещу демократичното право на избор на българските граждани – премахването на район „Чужбина“, премахване на Обществения съвет към ЦИК, обезличаването на машините и превръщането им в принтери на бюлетини, които след това те да броят ръчно и да въвеждат в протоколите.

Последващите отстъпки от страна на ГЕРБ бяха прах в очите, смята Куленски.

„Това беше само една малка част от техните предложения. Основното, което си остава, е връщането на хартиената бюлетина и обезличаването на машините. А не виждаме от поведението на ГЕРБ, че те са готови да отстъпят и крачка от това. Според нас това е абсолютно недопустимо. Най-вече, изключително грозен е начинът, по който това се случва“, убеден е той.

Това мнозинство потъпка всички правила на парламентаризма, категоричен е депутатът от „Продължаваме промяната“. Той е на мнение, че опозицията е била заглушена, което от групата му считат за изключително неприемливо.

Цялото интервю вижте във видеото.