Политика

Искрен Митев, ПП: Отпорът ни дава резултат, ГЕРБ смекчи тона за хартиената бюлетина

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Не можем да оставим Народното събрание да работи във вреда на българските граждани, а това, което се случва в момента, е точно това. Опитва се да се приеме един закон, който да позволи да се върне Бойко Борисов на власт чрез манипулиране на гласа на български граждани и реално да извърши една кражба на последното, което е останало на българските граждани, а това е тяхната свободна воля да изразят гласа си, да гласуват за партията, която смятат, че трябва да ги представлява в Народното събрание.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев. По неговите думи големият въпрос защо ГЕРБ не може да състави правителство.

За „Продължаваме промяната“ има много по-важни теми, много по-сериозни проблеми за решаване, но ние сме принудени да водим една неравна битка с партиите на статуквото за това да си върнат хартиената бюлетина.

„Надявам се, че ще има разум и че тази борба няма да е безсмислена, както ни подвикват в залата“, отбеляза още народният представител от „Продължаваме промяната“. Той е категоричен, че съпротивата на формацията срещу връщането на хартиената бюлетина ще продължи.

По думите на Митев скандалът от Народното събрание вчера е бил предизвикат от отказа на председателстващия Йордан Цонев да обяви точката за промените в изборния кодекс, с което не дал възможност на групата „Продължаваме промяната“ да направи процедура за отлагане.

„Списък от 52 записани за изказване по заглавието беше изхвърлен в кофата. Това не се е случвало в Народното събрание до този момент“, категоричен е Митев.

Ние имаме правото да изкажем мнението си и да се противопоставим срещу нещо, което смятаме ние и нашите избиратели, че е неправилно. Ние не спираме работата на Народното събрание, а искаме да покажем на обществото, че тук се случва нещо страшно и трябва да се обърне внимание.

„Аз съм си приготвил 27 изказвания днес“, посочи Митев и добави, че от партията му искат да изложат своите аргументи и се надяват, че ще им бъде позволено да го направят. 

По думите му целта е този дебат да стане максимално дълъг.

„Нашият отпор до този момент смекчи тона на ГЕРБ – видяхте, че те се отказаха да махнат район „Чужбина“, съгласни са да има видеозапис и т.н.“, каза още Митев.

Според него, когато се гласува машинно, няма грешки и няма възможност да се подправят протоколите.

„Бъдещето е да гласуваме с машини“, категоричен е Митев.

Целия разговор вижте във видеото.