Свят

Новo лекарство забавя болестта на Алцхаймер

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Учени обявиха голям пробив в лечението на болестта на Алцхаймер, след като бе доказано, че експериментално лекарство забавя развитието на мозъчното заболяване. Резултатите идват след десетилетия на неуспешни опити да се открие ефективна терапия това и пораждат надежда сред болните и техните семейства.

 

Резултатите от клиничните изпитвания показват, че „Леканемаб“ забавя напредването на болестта. Вярваме, че това дава надежда на пациентите, болногледачите и лекарите, стимулира по-нататъшните изследвания на болестта на Алцхаймер и невродегенеративните заболявания.

Майкъл Иризари – зам.-ръководител „Клинични изпитвания“ в „Ейсай“ 

Близо 2000 души в ранен стадий на заболяването са участвали в международните тестове. Въпреки че забавя когнитивния им упадък, въздействието на препарата върху ежедневието на болните все още не е ясно.

 

Всички разбираме, че това не е лекарство в класическия смисъл. Опитваме се да разберем какво означава да забавим Алцхаймер, защото това е първото за нас.

Мария Карильо – Асоциация на пациентите с Алцхаймер

На този етап почти всички налични лечения на пациенти с Алцхаймер само временно облекчават симптомите. Заболяването е отговорно за повече от 60% от 55-те милиона случая на деменция в света.