Общество

За охлюва, който лекува: Откритието, с което проф. Павлина Долашка влезе в "Златната книга"

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Продължаваме с българско научно постижение. Открития в борбата срещу последиците от химиотерапията, нови разработки в областта на противодействието на Алцхаймер - това са само част от постиженията, зад които стои екипът на проф. Павлина Долашка. Само преди дни тя беше вписана в „Златната книга“ на Патентното ведомство. За постиженията на екипа разказва Анелия Джамбазка. 

От борбата срещу негативните последици от химиотерапията, през лечението на дълбоки рани от диабет, до грижа за красотата. Заради тези открития, които вече са част от „Златната книга“ на Патентното ведомство, е отличена проф. Павлина Долашка. Повече от 20 години, ръководеният от нея екип, постига редица научни постижения, които достигат до хиляди хора не само у нас, но и по целия свят.

 

 

В нашия екип сега са 10 човека. Радостно е, че ние имаме много млади хора, които са завършили образованието си в България и са на много високо ниво. Естествено специализират в чужбина, но сега ние в България имаме най-чудесните условия, най-модерната апаратура. Наградата за вписване в „Златната книга“ е доказателство, че наши фундаментални изследвания, не са просто само да се публикуват в научни статии и да броим цитати, а те са насочени към приложение към хората. Всичко е много трудно, зад всеки продукт стоят много дни, часове упорит труд, научни изследвания. Ние след това поддържаме връзка с много от хората, които използват тези продукти. Това ни стимулира и ни задава темите, в каква посока ние да продължим изследванията, за да бъдем още по-полезни.

проф. Павлина Долашка - Институт по органична химия на БАН

Идеята за проучванията на ползите от слузта от охлювите  идва съвсем случайно. Следват дългогодишни тестове и опити,за да се стигне до момента, в който се създават първите утвърдени формули на вече готовите продукти.

 

Екстрактите от охлюв ги изследваме от доста години. Хемоцианинът, който е в кръвта на охлювите, и от там дойде интересът ни към самия екстракт от слузта от охлюви. От слузта се прави екстракта, след като се пречисти. Този екстракт е изключително полезен и се влага в козметични продукти и хранителни добавки. Преди години имаше интересни случки. Една от тях беше след като изследвахме хемоцианина, който е протеин който се намира в кръвта на охлювите. За да се вземе този протеин, се прави съвсем лек прорез със скалпел на охлюва, и след това се изследва хемоцианина. Бяхме изключително изненадани, когато видяхме охлювите с тези прорези от скалпел, очаквахме, че може и да не оцелеят, но буквално на следващата сутрин, когато дойдохме в лабораторията, видяхме същите тези охлюви да пълзят из цялата лаборатория. Изключително бърз регенериращ ефект и така светна лампичката, че слузта от охлювите има силен регенериращ ефект. Съдържат биокомпоненти, които могат да бъдат използвани и този ефект да бъде превърнат в реални продукти.

доц. Александър Долашки - лаборатория „Химия и биофизика на протеини и ензими“ в Институт по Органична Химия, БАН

Сред откритията на екипа е сироп, който помага на пациентите с онкологични заболявания  да подсилят имунитета си и да преминат през тежкия за тялото и психиката период.

 

Дълги години използвахме чист екстракт от охлюв в гелообразна форма. Това беше най-популярния ни гел продукт, но последните няколко години разработихме оптимизирана версия, като добавихме екстракт от невен и екстракт от живовляк.

доц. Александър Долашки - лаборатория „Химия и биофизика на протеини и ензими“ в Институт по Органична Химия, БАН

Двата екстракта действат в синергия, като се повишават антибактериалните и антимикробните свойства на продукта, така се повишават и регенеративните свойства. По този начин се намалява увреждането на стомашно-чревния тракт, от въздействието на химиотерапия и лъчетерапия. Така че пациентите да могат да изкарат пълния курс на лечение, да се чувстват добре, и накрая да има положителен ефект от комплексната терапия.

доц. Людмила Велкова – изследовател в Институт по Органична Химия, БАН

Екипът стои и зад проучвания в областта на болестта „Алцхаймер“, като очакват до една година да имат готов продукт.

 

Ние участваме много плътно в разработката на самите продукти и държим всичко да бъде спазено точно, спрямо изследванията, които ние сме направили и доказали. Какъв е планът за тези продукти, какво пручвате всъщност, те ще бъдат превантивни или ако някой вече е диагностициран, да може да се забави развитието на болестта? И в двата случая. Превантивно естествено е много по-добре, защото специално тези заболявания, които са свързани с увреждане на мозъка, когато тръгне процесът, той много по-трудно се спира. Много по-добре и по-хубаво е да е превантивно, за да не се стига до там.

проф. Павлина Долашка - Институт по органична химия на БАН

Сред успешните постижения на учените са и продукти, в помощ на пациенти с тежки диабетни и варикозни рани. Освен най-новото признание и включване в „Златната книга“, която събира открития от 1981 година, екипът на проф. Долашка е получил и четири награди „Питагор“ за фундаментални изследвания в науката.

 

За регенеративните ефекти на слузта има страшно много публикации. Много колективи от Германия, Белгия, Италия работят в тази област, ние също, тъй като това е една област която не е много добре изследвана, се наблюдава огромен интерес. Той се свързва с развитието на природните продукти, навлизането на екстракт от природни източници във фармацевтичната промишленост и в хранителната промишленост.

доц. Людмила Велкова - изследовател в Институт по Органична Химия, БАН

Комбинираме различните растителни екстракти. Например най-новата разработка на тези млади хора, е получаване на природни и биологични наночастици от слузта на охлюва. Установихме, че антибактериалният ефект, който имат получените от нас природни наночастици, е по-силен от гентамицина, спрямо някои бактериални щамове.

проф. Павлина Долашка - Институт по органична химия на БАН

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.