Общество

Мисия: Проф. Вася Банкова утвърждава прополиса в световната медицина | Най-умните в света

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Проф. Вася Банкова и химик по професия. Работи в лаборатория "Химия на природните вещества" в Институт по Органична Химия с Център по Фитохимия към БАН. Тя е съосновател на световната школа за изследване на прополиса.

 

Изследването на полезните свойства на прополиса, и доказването му като средство, което заслужава да е част от традиционната медицина, е това на което проф. Вася Банкова посвещава голяма част от кариерата си. Тя е ръководител на лабораторията „Химия на природните вещества“ към Българската академия на науките.

 

Проучваме какъв е неговия химичен състав, защото за да може едно нещо да бъде приложено отговорно в лечението на хора, трябва да се знае много добре какво съдържа то, и как неговите индивидуални съставки действат, за да се прилага дозирането. Повече от 30 години се занимавам с прополис, като имам група в момента, която се състои от един професор освен мен, един доцент, д-р Чемширова. Много често имаме студенти тук, които работят с нас и това което ние търсим, е да изолираме отделните вещества. Да определим какви са те, да ги подадем на наши колеги в Института по микробиология и други институти, да определят тяхната биологична активност. Една от нашите цели, пряко свързана с практичното приложение, е да определим какви стандартни параметри да приложим, така че един прополис или една тинктура от прополис да има високо качество и да можем да я приложим в действие.

проф. дн Вася Банкова

Проф. Вася Банкова е съосновател на Световна школа за изследване на прополиса. Именно това я нарежда сред топ учените в света в престижна класация на Станфордския университет.

„Доволна съм, защото още едно българско име може да се види там, а още по-доволна съм, че две мои ученички, които са защитили доктората си при мен проф. Милена Попова и проф. Боряна Трушева, също са в този списък. Това показва, че нашите успехи не са случайни и че имаме школа за прополиса, която аз като се пенсионирам ще продължи да съществува, надявам се“, казва тя.

Освен Школата, с която проф. Банкова се гордее, тя е съавтор и на друго откритие – воден разтвор на прополис, който може да се прилага дори и при бебета и бременни жени.

 

Заедно с колеги от института по полимери, разработихме един водоразтворим прополис. Те имат начин да превърнат неразтворимото във вода, посредством специални полимери в разтворимо, с едни малки наночастици и така направихме един водоразтворим прополис, който е защитен като полезен модел. Лицензът му е закупен от една фирма и вече е в производство.

проф. дн Вася Банкова

Българският прополис се отличава с добри качества, а според проф. Банкова, той е идеалното превантивно средство срещу тежки заболявания и е добър имуностимулант.

„В хода на нашата работа установихме, че прополисът в различните страни е различен. Нашият е сред най-добрите, пчелите го събират от смолистите пъпки на черната топола. Такъв е почти в цяла Европа. Той е с много добри антибактериални свойства. Освен това той съдържа едно вещество, което се нарича фенетилов естер на кафеената киселина, което има много добри свойства като превенция срещу рак, особено на дебелото черво. Така че прополисът не може да бъде средство против рак, но може да бъде средство за превенция против рак, ако се приема редовно. Това е едно сравнително евтино средство, особено за страните от третия свят. И ако той бъде проучен и стандартизиран, могат да го използват вместо някои много скъпи антибиотици“, допълва професорът.

В лабораторията пристигат проби от цял свят, а едно от най-новите изследвания е върху безжилните пчели.

 

Напоследък получихме проби от Коста Рика, от Мексико, от Щатите. Това са пчели, които живеят в тропическите райони. Те са различни от нашите пчели. Нямат жило и само хапят. Те също така събират мед, събират смола в големи количества, защото нашите пчели както правят питите си от восък, безжилните пчели ги правят растителна смола и восък, така че цялата им пита е много близка до прополиса. Там понеже има съвсем различна флора, се случва да събират смола от много ценни лечебни видове. Така че в областта на прополисовите изследвания, това е гребена на вълната. Да се изследват подробно, както беше направено през последните десетилетия с обикновените, нашите европейски пчели по цял свят, така да се постигнат подобни резултати и с безжилните пчели.

проф. дн Вася Банкова

Проф. Вася Банкова е завършила в Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Мечтата й е, да има млади учени, които да продължат по нейните стъпки.

„Имаме чудесна аналитична техника. Имаме долу едни тежки сериозни апарати, които можем да използваме за нашата работа. Най-трудното е, че младите хора много не се интересуват, защото от една страна се дават много пари за техника, но някак си все се забравя, че с тази техника трябва да работят хора, и не можеш да плащаш 800 лв. на човек, който работи с апарат за 3 млн. Искам да се обърна към всички, да помнят, че всичко което имаме, на което се радваме, което използваме в ежедневието си, е продукт на науката“, завършва проф. дн Вася Банкова.