Култура

Световно признание: Проф. Димчо Кашчиев е в топ 2% на учените в света

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Съгласно рейтинг на Станфордския университет между първите 2% на учените в света са и 48 българи, които работят в български университети и институти.

Най-силна измежду тях е групата на учените от Българска академия на науките - 25. Днес ви представяме член-кореспондент Димчо Кашчиев от Института по физикохимия към БАН.

Димчо Кашчиев е член-кореспондент в БАН. Попада в топ 2% от класацията на Станфордския университет за влиянието им върху развитието на световната наука през изминалата 2021 година. Обича карането на ски и футбола. Занимава се с физикохимия или казано по-просто...

„Нещо като това, което сега се нарича инфлуенсър. Може да се каже, че това са инфлуенсърите в науката. Тоест аз се занимава с формулирането на закони, извеждане на закономерности с помощта на математика“, споделя проф. Кашчиев.

Като ученик в Шумен открива магията на науката по интересен начин.

Нашата учителка по физика ни запали неколцина от класа, които станахме големи почитатели на това, което тя разказваше като уроци по физика. Но според мен допринесе малко и това, че тя беше голяма красавица и ние бяхме влюбени до уши в нея и това много помагаше да учим добре физиката“, разказва той.

„Това се дължеше според мен на това, че имам много голям интерес, аз съм много любознателен човек. Много ме вълнува това как се случват нещата. Какви са причините за процесите и как те се развиват, а точно това се занимава и физиката“, казва българският учен.

След като завършва гимназията в Шумен му се налага задължително служене в казармата 2 години, където не успява да се развива в областта на науката. Но човек има ли желание - намира начини.

Преди уволнението ние бяхме на лагер. Аз бях зенитна артилерия, сваляхме самолети. Отивахме да сваляме самолети от Черно море. И понеже нямах никакво свободно време през деня с най-различни занимания, в 10 часа, когато се свиреше тръбата за отбой, всички лягат да спят, аз бях в палатка и си запалвах една свещ и си учех от учебника, за да си припомня всичко, което съм учил до тогава.

проф. Димчо Кашчиев, български учен

След казармата идват и първите му големи успехи. Влиза да учи физика в Софийския университет, където само за 20 места се борят стотици кандидат-студенти. Но поглеждайки назад, ситуацията в момента не изглежда такава, каквато трябва да бъде според професор Кашчиев.

Науката в България загуби много от своя престиж, както много други неща в нашата страна. Може би се корени във финансирането на науката. Защото с помощта на финансирането задължително се осигурява добро заплащане на учените. В сегашните времена е трудно да се живее с ниско заплащане. Точно такова е състоянието в момента. И хората предпочитат да работят на други места. И вие в чужбина ще чуете за много български имена, които се представят прекрасно.

проф. Димчо Кашчиев, български учен

След като завършва Софийския университет, още по времето на комунистическия режим у нас, тръгва да специализира и преподава в чужбина. Бил е гост-професор в Института за петролни изследвания и инженерство в Пало Алто, Калифорния, Университетът на Хирошима в Япония, Университетът Райс в Хюстън и Университетът на Лийдс в Англия. Но все пак - избира България.

Аз не обичам да се чувствам чужденец. Колкото и човек да живее в чужбина сред колегите си, той е винаги малко по-особен случай. Не е един от тях. И това аз не го обичам, освен това тук в България аз имах възможности. Теоретичната работа не изисква финансиране. Просто ми трябваха книги и колегиална среда, в която да дискутираме и да обсъждаме нещата.

проф. Димчо Кашчиев, български учен

Как се влиза в класацията топ 2% най-влиятелни учени в света? Отговорът е прост.

Всичко това става с много труд. А труда, преведен на обикновен език означава използване на времето от денонощието не за удоволствие, не за развлечение, не за прахосване на времето, а да се усвояват знанията, които после ще трябват. Тоест аз просто не съм ходил да се забавлявам, въпреки че съм ходил, но не до такава степен, както моите състуденти.

проф. Димчо Кашчиев, български учен

Ключово откритие за професор Кашчиев е неговата теорема на Зародишово образуване. Или както се нарича извън границите на България - Теоремата на Кашчиев.

Тя дава една връзка между това как скоростта на процеса на образуване на зародиши е свързана с големината на зародиша, който отговаря за този процес.

проф. Димчо Кашчиев, български учен

През 2000 година пише книга с всичките си научни открития. Книгата “Нуклеация: Основна теория с приложения” представлява подробно и систематично изложение на основните принципи, разработки и приложения на теорията на нуклеацията. Издадена е от Оксфорд. А символиката е много лична за професор Кашчиев и представлява любовта му към родината. Цветовете на корицата са бяло, зелено, червено. А самата книга попада в ръцете на хиляди учени по целия свят.

Фактически тази книга постави името ми сред хората, които така да се каже са капацитети в областта, които задават тон. И тя е страшно цитирана книга и в момента е световен учебник. Тя се използва от студенти, от докторанти, от инженери, от изследователи - тя е теоретична, в нея има около 1500 уравнения. Номерирани.

проф. Димчо Кашчиев, български учен

С всичките му успехи идва и славата в сферата на физиката. Но тази слава не е била стремеж на всяка цена.

Човек ако има цел да бъде известен с това се приключва. Той никога няма да стане известен. Това е моето дълбоко убеждение. За разлика от спорта. Където човек наистина трябва да има за цел да стане шампион. В науката, в изкуството - не, не. Вие никога няма да знаете дали вашата работа ще бъде оценена или не. Това се разбира после.

проф. Димчо Кашчиев, български учен

На този фон - къде се нарежда страната ни в класацията на Станфорд за най-добър учен? Отговорът не е особено приятен.

България не е добре, ама никак не е добре в тази класация, в сравнение със страните от Балканите и в сравнение със страните от ЕС. А за световен мащаб да не говорим. Което е нормално, защото от България изтекоха младите хора, които ще продължат нашата дейност ги няма. След мен - това, което аз работя няма кой да го продължи.

проф. Димчо Кашчиев, български учен

И така - вече на 80 годишна възраст професор Кашчиев не спира да се интересува, да учи, да чете и да се развива. Няма тайна, която му помага всяка сутрин да става от леглото и да ходи на работа.

„Трябва да кажа на колеги на моята възраст да не спират да се интересуват. Това е което те държи буден, искаш да бъдеш в контакт с живота. Това е условието. И разбира се трябва човек да бъде дисциплиниран, да има някакъв добър начин на живот, здравословен. Аз съм много дисциплиниран човек“, споделя проф. Кашчиев.