Общество

Да програмираш организма: Млади български учени със световно признание

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Синтетична биология е крайната форма на инженерство в областта на биологията. Това е приемането на елементите, които съставят вид на живите организми, точно както ние приемаме инженерните елементи, от които сглобяваме, каквато апаратура решим.

Така накратко обясни в студиото на „Добро утро, Европа“ д-р Борис Киров какво представлява дисциплината, в която отборът на iGEM Bulgaria Sofia Tech Park спечели сребърен медал от финалите на най-голямото и престижно международно състезание в тази област за млади учени – iGEM.

Надпреварата се провежда всяка година в Бостън, САЩ и в него се включват над 350 отбора от цял свят. Българският екип се състои от бъдещи учени и лекари от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Членове на отбора са студентите: Микаела Станчева, Ася Николова и Цвета Цанова, четвърти курс, специалност „Молекулярна биология“, и Иван Пашов, пети курс, специалност „Медицина“.

Гости в студиото на „Добро утро, Европа“ бяха д-р Борис Киров научен ръководител на екипа и на лабораторията БиоИнфоТех и Микаела Станчева, която е част от отбора.

Вече в синтетичната биология се гледа на цялостния процес, който води до тази функция на организма и този процес е съставен от отделни елементи, които на генетично ниво ние програмираме и след това ги сглобяваме, вкарваме в организма и той прави, каквото ние сме решили.

д-р Борис Киров, научен ръководител на iGEM Bulgaria Sofia Tech Park

Това е ние да провокираме природата да работи за нас. Ние избираме една функция, която искаме да се случва повече и го правим. Да речем инсулина, който обикновено се продуцира от човешкия организъм и и понякога има хора, които не могат да го правят в такава степен, в каквато им е нужда. Ние взимаме нужните пособия, така да се кажа, и караме бактерии да го продуцират.

Микаела Станчева, член на отбора iGEM Bulgaria Sofia Tech Park

Проектът, с който българският екип печели сребърен медал, е свързан с антибиотичната резистентност.

„Взимаме ензим, който съществува за разграждане на конкретен вид антибиотик и го извеждаме просто в една бактерия, а след това експериментираме дали тази течност, в която беше отгледана бактерията, унищожава антибиотика“, обясни д-р Киров.

„Дотолкова работи, че даже има вече загатнат интерес от някои фармацевтични компании“, коментира още той.

Целия разговор вижте във видеото.