Общество

Учени: Децата до 5-6-годишна възраст не трябва да стоят пред екран

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Децата започват да страдат от екранна зависимост от 6-месечна възраст. Липсата на информираност на родителите за дълбочината на проблемите и симптоматиката, която се развива на функционално ниво води до илюзорната представа у родителите, че екранът развива способностите на децата.

Това казаха в студиото на Euronews Bulgaria психологът Влатко Арнаутовски и комуникационният експерт Емануела Иванова от единствената у нас научна организация, занимаваща се с екранната зависимост при децата.

Всички изследвания показват, че първоначалното усещане, че екранът води до заучаване на някакви способности, всъщност е способността на детето да копира, но не и да развива конгниция и да се развива по някакъв функционален и реален начин, каза Иванова.

Във физиологичен аспект докато едно дете или възрастен стои пред екран, лявото полукълбо на мозъка буквално заспива. Функциите му са иззети от екрана, тъй като цялата мисъл на човека е вглъбена в него и не се налага мозъкът да работи, дори и ако играе игра. Когато четем е нещо съвсем различно, защото се налага мозъкът да преработва някаква информация и двете полукълба са активни. Съвсем други са процесите, отколкото гледането в един екран на готови картинки, видеа, клипчета, каза Арнаутовски.

Абсолютно категорично до 5-6-годишна възраст децата не следва да стоят пред екран. Здравословният минимум е до 15 мин. на ден. В Китай например има държавна забрана за това, казаха експертите.

Когато се появят агресивните прояви и конгнитивните дефицити родителите разбират, че има проблем. Когато детето не иска да се откъсва от екраните поради никаква причина и това създава особен дискомфорт за родителите. Ако има нарушение на съня, дефицит на вниманието, хиперактивност, самонараняване, стига се до тотално изключване от живия живот, родителят трябва да потърси помощ, каза Иванова.

Вижте цялото интервю във видеото.